© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Efsane bakan 3. Köprü'ye de imzasını attı

En başarılı bakanı Binali Yıldırım, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü de bitirmiş olmanın haklı gururunu yaşıyor

İstanbul'un iki yakasını birleştiren Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün son tabliyesi; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katıldığı törenle yerleştirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı törenle konulan son tabliyenin kaynağı yapıldı. Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Ulaştırma Bakanı Yıldırım önemli açıklamalar yaptı.

2015 yılının Mayıs ayında kılavuz telin çekilmesiyle başlayan çalışmalarda son bir ayda 10 tabliye döşenerek 238 metrelik yol kat edilmiş ve bir rekora imza atılmıştı. Köprünün çevreyollarıyla birlikte bir bütün olarak önümüzdeki Temmuz veya Ağustos ayında açılması planlanıyor.

BAKAN BİNALİ YILDIRIM: KÖPRÜYÜ TÜRKLER YAPTI
Büyük projeleri birer birer gerçekleştiriyoruz ve bu köprü de bu projelerden bir tanesidir. Bir güzel yanı da, 1. ve 2. köprüyü yabancılar yaptı, bu köprüyü Türkler yaptı. O zamanlar Japonlar yapardı biz onlara hizmet ederdik, şimdi Türkler yapıyor. Bu da Türkiye'nin aldığı yolu gösteriyor. Bir kez daha bu hayırlısı olsun diyoruz. Marmaray'la beraber ilk defa geçen 2. köprüden geçen araç sayısı 12 milyon azaldı.

REKORTMEN KÖPRÜ

Binlerce işçi ve mühendisin 24 saat aralıksız çalıştığı 3’üncü boğaz köprüsü 59 metrelik genişliği ile bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak. 8 şerit karayolu 2 şerit demiryolu olarak toplam 10 şeritli köprünün deniz üzerindeki uzunluğu 1408 metre olacak. Köprünün toplam uzunluğu ise 2 bin 164 metre. Köprü bu özelliği ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Köprü kulelerinin boyu açısında da köprü yeni bir rekora imza atıyor.

Avrupa yakasında Garipçe’deki kulenin yüksekliği 322, Anadolu yakasında Poyrazköy kesimindeki kulenin yüksekliği ise 318 metre. Projenin tamamlanmasıyla Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak. Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. boğaz köprüsü, "Yap, işlet, devret’ modeliyle gerçekleştiriliyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER