© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Dünya Denizlerinde Dolaşan 5 Türk Ekibi

Sadun Boro nun açtığı yoldan gidenlerin sayısı artıyor. Genç yaşta dünya turuna çıkan da var, emekli olmayı bekleyen de... Boro nun 1965 yılında başlattığı tekneyle dünya seyahatini bugüne kadar Türkiye den 35 ekip yaptı. Bunlardan 5 i hala denizde...

Sadun Boro'nun açtığı yoldan gidenlerin sayısı artıyor. Genç yaşta dünya turuna çıkan da var, emekli olmayı bekleyen de... Boro'nun 1965 yılında başlattığı tekneyle dünya seyahatini bugüne kadar Türkiye'den 35 ekip yaptı. Bunlardan 5'i hala denizde...


Dünyayı küçük bir tekneyle dolaşmak milyonlarca insan için 'anlamsız' olabilir ama bu deneyimi yaşamak için denizlere açılan 'çılgınlar' da var. Kimi  16 yaşında tek başına bu işi yaparken kimi de emekli olmayı bekliyor. Bazıları da dünya turunu bir yaşam biçimi haline getirmiş durumda.


Türkiye'yi tekneyle dünya turu kavramıyla tanıştıran 'denizcilerin piri' Sadun Boro oldu. Boro, 10 metrelik Kısmet adlı teknesiyle denize açıldığında yıl 1965'ti. Eşi Oda Boro ile 3 yıl süren yelkenle dünya yolculuğunun ardından karaya ayak basan Boro, hayatını Bodrum'da yeni aldığı teknesinde geçiriyor. İkinci 'çılgın Türk' ise şu anda yine denizde olan Cumhur Gökava. 1970 yılında denize açılan Cumhur Gökova, 1976 yılında macerasını tamamladı.

Yolculuğunu dünya turu değil 'dünya gezisi' olarak niteleyen Gökova, gerekçesini şöyle açıklamıştı: 'Biz Singapur'dan Kızıldeniz'e gelmeyi planlarken Araplar birleşerek İsrail'e savaş açtılar ve İsrail Kızıldeniz'i kapattı. Biz de çok daha uzun bir yol izleyerek Japonya Midway Adaları, Hawaii üzerinden tekrar Amerika'ya döndük. Bu, hayatımıza renk kattı ve değiştirdi ama dünya turu yaptık dersek yanlış olur.'

Kuşkusuz teknesiyle dünya turu yapan en ünlü Türk işadamı Rahmi Koç. 'Nazenin IV' adlı teknesi ve mürettebatıyla denize açılan Koç, 2004 yılında başladığı seyahatini 2006 yılında bitirdi. Yolculuğunu da 'Nazenin'le Devr-i Alem' adlı kitabıyla ölümsüzleştirdi.

O tarihten sonra onlarca Türk tekneleriyle dünya turu yaptı. Kiminin yolculuğu kısa, kiminin uzun sürdü. Bugüne kadar 35 ayrı tekne dünya sularına açıldı. Bu teknelerden dördü şu anda denizde, biri de mola vermiş durumda. Oyuncu Yeşim Büber ve Mehmet Aksın şu günlerde İstanbul'da bulunuyor olsalar da yeni teknelerine kavuşmayı ve Büber'in rol aldığı dizisinin bitmesini bekliyorlar.

ATASOY BU KEZ UZAKLAR 2 İLE

Son yılların en ünlü denizcilerinden biri Osman Atasoy. Eşi Zuhal Atasoy ile birlikte 1992'de çıktıkları dünya turundan 2,5 yaşındaki kızları Deniz'le 1997 yılında dönen Osman Atasoy, 2008 yılında 'Uzaklar 2' adlı yeni teknesiyle denize açıldı. Bu kez yanında Sibel Karasu var. Seyir defterini kendi adını taşıyan internet sitesi aracılığıyla paylaşan Osman Atasoy, her ay Motorboat dergisine de seyahatlerini yazıyor.

Atasoy ve Karasu, Şeker Bayramı'nı Patagonya'da 9 günlük tatil molası vererek Şili sınırına yakın bir milli parka giderek kutlamışlar. 8 Ekim'de Brezilya'dan İstanbul'a dönen Atasoy, yolculuğunu tamamlamak üzere yeniden teknesine gidecek.

EMEKLİ HAVACI  YARBAY DENİZCİ OLDU

Saygın Merdinler, uzun yıllar Hava Kuvvetleri'nde görev yaptı ve yarbaylıktan emekli olunca kendini denizlere verdi. Emekliliğinin ardından çeşitli şirketlerde çalışıp para biriktiren Merdinler, sonunda istediği gibi bir tekne yaptırdı. 'Tay' adını verdiği tekneyle eşi Kamuran Hanım'la birlikte önce küçük bir tura çıktılar. 7,5 ayda 5 bin 800 deniz mili yol yaptılar, 8 ülkeden geçip 17 limana uğradılar. ABD'de başladıkları yolculuk Bodrum'da sona erdi.


Bir süre denizde yaşadıktan sonra yeniden 'yollara' düşmeye karar verdiler. Eksiklerini tamamladıktan sonra Ağustos 2009'da bu kez tam bir dünya turu yapmak için yelken bastılar. Çift hala denizde... Yola çıktıklarında 5 yıl diye hesaplamışlardı, turu tamamlamak için 2 yılları var...

GÖKOVA DA  İKİNCİ TURUNDA

Cumhur Gökova, 1970'lerde yaptığı turun ardından ikinci kez yola çıktı. Gökova Yelken Kulübü'nün de sahibi olan Cumhur Gökova'ya eşi Maisa Gökova ve arkadaşı Cumhur Acar eşlik ediyor. 13 metrelik Gökova isimli yelkenli teknesiyle başladığı dünya turu sırasında 35 limana uğrayacaklarını söyleyen Cumhur Gökova, 'Sadun Boro'dan sonra dünya turunu tamamlayan 2'nci Türk olmak istiyordum. Daha önceki denemelerimde çeşitli nedenlerden ötürü başarılı olamamıştım. Ancak bu kez başarılı olmak istiyorum' diye konuştu. www.gokovaworldtour.com adresindeki rotaya göre ekip şu günlerde Singapur yakınlarında.

KLASİK DEĞİL İÇİNDEN GELDİĞİ GİBİ DÜNYA TURU

Kurucusu olduğu Aytaç Et Fabrikası'nı sattıktan sonra 2004-2007 arasında 18 metrelik yelkenli teknesi 'Anouk' ile dünya turu yapan Ekrem İnözü, 17 Eylül 2010'da ikinci turuna başladı. İnözü ilk turunu yaptığında 60 yaşındaydı. Bodrum'dan yola çıkan İnözü, bu kez gittiği yerlerde daha fazla vakit geçirmeyi hedefliyor. Meriç Köyatası'na geçen yıl verdiği röportajda 'Canım nereye isterse oraya gideceğim' demişti.

Pendik'te Lüks Yatlar

Geçen yıl ilki düzenlenen İstanbul Shop&Miles Boat Show bu yıl 19-24 Ekim tarihleri arasında Pendik'teki Marinturk İstanbul City Port'ta gerçekleştirilecek. Yerli ve yabancı 300 firmanın katılacağı fuarda 380'in üstünde teknenin sergileneceği açıklandı. 650 markanın yer alacağı fuara bu yıl 80 binin üzerinde ziyaretçi bekleniyor. Fuarla aynı tarihlerde marinada bir başka etkinlik de yapılacak. Yurtiçi ve yurtdışından onlarca el sanatı ustasını bir araya getirecek 'Pendik Uluslararası Geleneksel El Sanatları Buluşması'nın ilki de Boat Show'la aynı tarihte yapılacak.

Etkinlikte Türkiye'nin birçok ilinden 25 yerli sanatçı, telkari, Oltu taşı, yazma, ahşap oymacılığı gibi el sanatı ürünlerini sergileyecek. Yurtdışından da Lübnan'dan Ahnet Skaf, ahşap oyma; Bedir Hassun, Lübnan sabunu; Rusya'dan Shakova Natalia ve Shakkov Viacheslav, matruşka bebek; Karadağ'dan Vaid Turuskovic, geleneksel işleme kıyafetleri; Hollanda'dan Reinder Renders, klompen yani tahta ayakkabı gibi el sanatı eserlerini sergileyecek.


İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER