© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Doğal yaşamın yarısı 1970'den bu yana kayboldu

Dünyadaki doğal yaşamın yarısı 1970'den bu yana kayboldu.

 WWF ve diğer kuruluşlar tarafından nehir, kara ve denizlerde binlerce tür üzerinde yapılan araştırmalara göre doğal yaşam 1970 yılından bu yana yarı yarıya azaldı

Bugüne kadar yapılan en geniş kapsamlı hayvan nüfusu çalışmasına göre yeryüzü geçtiğimiz 40 yıl içerisinde doğal hayatının yarısını kaybederken, bu rakam daha önceki raporların çok daha üzerine çıktı.

Bu yeni kapsamlı çalışma doğal yaşam grubu WWF, Londra Zooloji Topluluğu ve diğer kuruluşlarda çalışan bilim insanları tarafından gerçekleştirildi. Binlerce omurgalı hayvanın analizine dayanılarak yapılan araştırmaya göre 1970 ve 2010 yılları arasında hayvan nüfusu yaklaşık olarak yüzde 52 düştü.

Bu düşüş gerek nehirler, gerek karada ve gerekse denizde görülürken, rapora göre doğal yaşamın yok edilmesi, ticari balık avı ve avlanmadan kaynaklanıyor. Hava şartlarındaki değişiminde bunda bir etken olduğuna inanılırken, bunun sonuçlarını ölçmenin daha zor olduğu belirtiliyor.

2012 yılında WWF tarafından yayınlanan bir önceki hayvan nüfusu analizi üzerine raporda aynı dönem içerisinde doğal hayatın yüzde 28 düştüğü belirtilmişti. Bu en son rapor bir öncekinden yüzde 15 daha fazla veri kullanmakla beraber hem daha çok tropikal tür içeriyor hem de daha gelişmiş bir metodoloji kullanıyor.

Londra Zooloji Topluluğu araştırmacılarından Robin Freeman, "Düşüşün boyutu bizi şaşırttı. Bunun anlamı doğal yaşamın çeşitliliğinin kaybına karşı verdiğimiz mücadelede çok verimli olamıyoruz" ifadelerini kullandı.

En hızlı düşüşler 1970 yılından bu yana yüzde 76 kaybın yaşandığı nehir ve tatlı sularda meydana geldi. Her ne kadar doğal yaşam çeşitliliği hem ılıman iklimli hem de tropikal bölgelerde gerçekleşiyor olsa da tropikal bölgelerdeki aşağı yönlü hareketlenme daha büyük.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER