© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Diane Arcas 50 güçlü kadın arasında

Fortune Türkiye 'nin “En Güçlü 50 İş Kadını” listesinde Diane Arcas 41.sırada!

İş ve Ekonomi Dergisi Fortune Türkiye, vizyoner ve başarılı kadın yöneticilerini “En Güçlü 50 İş Kadını” listesinde bir araya getirdi. Liste oluşturulurken, dört ana kriter dikkate alındı.

Fortune, bunları; şirketin büyüklüğü ve global ekonomideki önemi, kurumun performansı, yöneticinin kariyer çizgisinde nasıl ilerlediği ve sosyal-kültürel kalkınmaya etkisi olarak sıraladı.

Diane Arcas
İlk ve ortaokulu İzmir’de, liseyi Atina’da okuyan Diane Arkas Aktaş, Boğaziçi Üniversitesi’nde uluslar arası ilişkiler bölümü mezunu. Babası ve ağabeyinin aksine İzmir’de değil, İstanbul’da yaşıyor. İş yoğunluğundan hobilere zaman kalmadığına söylüyor. İlk ve orta öğrenimini babası Lucien Arkas gibi İzmir’de Saint Joseph Lisesi’nde yapan Bernard Arkas, liseyi İsviçre’de, yüksek öğrenimini ise İngiltere’de denizcilik bölümünde tamamladı. “Düzenli olarak zaman ayırabileceğim bir hobim yok” diyor. Boş zamanlarında kitap okumayı tercih ediyor. Arkas, “Doğru ve yargısız tarihi öğrenip ders almayı ve geleceği planlamayı seviyorum” diyor.

"Babamdan dürüstlük ve paylaşımcı olmayı öğrendim"
14 YAŞINDAN BERİ CALIŞIYOR
Lisenin iki yılın. Yunanistan'da okudum. Ama 14 yaşından beri her yıl mutlaka şirkete gidip calışıyordum. 1985'ten bahsediyorum. O zaman işlerimiz bu kadar buyuk değildi, acenteliğimiz vardı. Şirkette calışan personelle cok yakın bir şekilde, acenteliğin butun bolumlerinde, ozellikle dokumantasyon bolumunde calışma fırsatım oldu.

İLK PARAYI UNİVERSİTEDE KAZANDI
Yazın acentelikte calışırken para almıyordum. Ancak, universiteye başladıktan sonra, 3'uncu sınıftan itibaren şirkete gittiğim icin para almaya başladım. O zaman, ofisten cıkıp pazarlama bolumunde calışmaya başladım. ithalat, ihracat, şube mudurluğu yaptım.

KURUMSALLAŞMA CALIŞMALARINI YONETTİM
Okumayı cok seviyordum ama iş hayatı cok cezp etti beni. Universiteyi 1995'te bitirdim. İsteğim, şirkete gidip full time calışmaktı. 2000 yılına kadar acentelikte şube mudurluğu yaptım. Ancak, Marport Limanı'nı 1999'da acmamız ile birlikte buyuk bir gelişme yaşandı. 2000 yılında kurumsallaşma kararı aldık. Yedi yıl boyunca grubun satın alma, butce, muhasebe, denetim ve bilgisayar sistemlerini kurdum. Bu donem, benim icin cok buyuk bir deneyim oldu ve butun şirketleri tanıma fırsatım oldu. GUNDEMİNDE ANADOLU VAR Grup olarak uzun vadeli hedefimiz Anadolu'daki yapılanmasını buyutmek. Cunku, Turkiye'nin buyumesinde Anadolu'nun cok onemli bir yeri oldu.una inanıyorum. Bunun icin iki buyuk projemiz var; Yenice Lojistik Koyu. İcinde tren yolunu ve deposunun olduğu gayet buyuk bir lojistik terminal. İkinci projemiz de İzmit Gebze tarafındaki Suadiye Lojistik Terminali. 2008'deki kriz nedeniyle yatırımları yavaşlatmıştık, ama yavaş yavaş tekrar hızlanacak. Suadiye'deki proje cok onemli. Cunku, Avrupa'dan gelen tren yollarıyla Anadolu'yu birleştiren bir proje. Yenice de Cukurova Bolgesi'ni başlayan bir projemiz.

BUYUMEYE DEVAM
Son 10 yılda, hızlı buyuduk ve bu tempomuz da devam edecek. Cunku, bizim yapımızda bu var. Kendi kendimizle rekabet eden bir şirketiz. Kapalı bir ortamda yaşamıyoruz ve surekli kendimizi yeniliyoruz. Dolayısıyla buyumeye devam edeceğiz.

BABAMDAN NE OĞRENDİM?
Benim babamdan oğrendiklerim saymakla bitmez. En fazla ondan aldığım değerler cok onemli. Durustluk, sonuc odaklı olmak, ortaklara karşı olan tutum, paylaşımcı olmak. Gercekten hakkını verir ve kazanıyorsa ortağına da kazandırır. Guven, benim icin tabii ki calışkanlık ve disiplin. Sadece iş hayatından değil, cocukluktan beri bunları ondan oğrendiğimi duşunuyorum.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER