© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Devleti takmıyorlar. Haksız kazanıyorlar

Yabancı bayraklı tekneler amatör denizci belgesi eğitimi, devre tekne gibi faaliyetlerinde, Maliye, Gümrük, Liman ve sahil güvenliği takmıyor

Son günlerde genellikle sosyal medyada oldukça sık gündeme gelen yabancı bayraklı teknelerden şikayetler yabancı bayraklı tekne sahiplerinin devleti yok sayarak haksız kazanç elde ettiklerini ortaya koyuyor.

24/07/2009 tarih ve 27298 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Deniz Turizmi yönetmeliğine göre, Yabancı bayraklı deniz turizmi araçlarının kiralama esasları MADDE 35 ? (1) Bakanlıktan belgeli deniz turizmi araçları işletmeleri, yabancı bayraklı deniz turizmi araçlarını, turizm amaçlı ticari faaliyetlerde kullanılmak üzere Bakanlığın izniyle beş yıla kadar kiralayabilir. Bu izinler gerektiğinde Bakanlıkça uzatılabilir. Bu işletmelerden deniz turizminin geliştirilmesi için Bakanlıkça her yıl belirlenen miktarda altyapı hizmetlerine katkı payı alınır. Bu katkı payı Bakanlık Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğüne yatırılır. denilse de şikayete konu olan yabancı bayraklı teknelerin bu yasaya uymadığı açıkça görülüyor.

Zira yasaya uyması halinde teknelerin muayenesi Liman başkanlıklarınca yapılması gerekiyor. ve yabancı bayraklı teknelerden gelir elde edecek olan kuruluşların İşletme belgesi alması gerekiyor.

Ne varki özellikle Kalamış'da marina civarına toplanmış olan pek çok kurumun yabancı bayraklı teknelerle başta amatör deniz belgesi eğitimi verdiği, ya da devre mülk tekne kiraladığı görülüyor.

Bu firmalar teknelerine bir gün yabancı bayrak bir gün Türk bayrağı çekerek dolaşmakta. Böylece yasaları tanımadıklarını açıkca sergilemekten çekinmemektedir.

Bu kurumların çeşitli yayın organlarında çarşaf şarçaf reklamlarının çıkmasına, internet sitelerinde açıkça her şeyi belirtmiş olmalarına rağmen ne yazık ki bı güne kadar her handi bir şekilde ne sahil güvenlik, ne Maliye, ne Gümrük ne de Liman yetkilileri tarafından incelenmeye alınmamışlardır.

Sosyal medyada şikayetlerini dile getiren vatandaşlar bu konuya devlet yetkililerinin acilen el atması gerektiğini defalarca dile getiriyorlar.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER