© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Dev balık yakaladı ama sevinemedi

ABD'de balıkçı teknesi sahibi Carlos Rafael, yakaladığı 400 kilogram ağırlığında ton balığına sevinemedi

Ernest Hemingway'in Nobel Edebiyat Ödüllü eseri Yaşlı Adam ve Deniz'de kaleme aldığı hikaye gerçek oldu. Küçük bir teknenin sahibi olan  Massachusetts'li  balıkçı Carlos Rafael önceki gün ava çıktığında hayalini bile kuramayacağı bir balık yakalayacağını bilemezdi.

Rafael ve iki kişilik tayfa küçük ağlarını zorlayan balığı fark ettiklerinde şoke oldular fakat uzun uğraşlar sonunda dev balığı  tekneye çıkarmayı başarmış.

Tekneye çıkarılan mavi yüzgeçli orkinos 400 kilo ağırlığında bir dev. Nesli tükenmek üzere olan ve dünya çapında korunması için çalışılan bu balıklar geleneksel Japon yemeği suşi için en uygun balık olarak biliniyor. Az bulunması ve çok rağbet olması bu balığı dünyanın en pahalı balıkları arasına sokuyor. Zira geçen haftalarda yakalanan ve 350 kg ağırlığındaki başka bir balık yaklaşık 400 bin dolara satıldı.

Carlos Rafael'in hikayesi Ernest Hemingway'in klasik romanındaki kahramana sadece küçük bir tekne ile büyük bir balık yakalamasıyla değil hikayenin sonuyla da çok benziyor.  Romanda yaşlı adamın tek başına küçük bir sandalla yakaladığı kılıçbalığını karaya çıkana kadar köpek balıkları yiyor ve yaşlı adam karaya balığı kaybetmiş olarak çıkıyordu. Talihsiz balıkçı Rafael de karaya balığı kaybetmiş olarak çıktı. Çünkü Federal balıkçılık kurumu, teknenin kıyıya dönmesiyle birlikte yakalanan dev balığa el koydu.

Rafael'in, orkinos avlama izni olduğu ancak bu balıkların ağla avlanmasının yasak olduğu belirtildi. Balıkçı Rafael, yetkililerden hiçbir şey gizlemediklerini ve herşeyi kitabına uygun yaptıklarını savunarak, "Balığı ağla yakalamanın yasak olduğunu kimseden duymadım" dedi.

Rafael'in balığı, uluslararası pazarda satılacak ve eğer balıkçının kusurlu olduğu kesinleşirse, devlet fonuna aktarılacak paradan kendisine ödeme yapılmayacak.




İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER