© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Derinlerdeki Sessiz Güç: TCG Sakarya

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Deniz Kuvvetleri Gölcük Denizaltı Filosu Komutanlığına bağlı Preveze sınıfı denizaltısı TCG Sakarya S-354, karanlık sularda sessizliği ve atış gücüyle düşmana korku, dosta güven veriyor

TSK bünyesinde, 6?sı "Ay", 4?ü "Preveze", 4?ü de "Gür" sınıfı olmak üzere 14 klasik tip denizaltı bulunuyor.
Almanya?da üretilen "Ay" sınıfındaki 3 denizaltı dışındaki denizaltılar, Gölcük Tersanesinde inşa edildi. Denizaltılardan 8?i Gölcük?teki Denizaltı Filosu Komutanlığında, 6?sı ise Aksaz filosuna bağlı olarak faaliyet gösteriyor.

Türkiye, 14 denizaltısıyla NATO bünyesindeki en büyük klasik denizaltı gücüne sahip ülke durumunda.
Klasik tipte bir denizaltı limana uğramaksızın yaklaşık 50 gün su altında görev yapabiliyor. Klasik denizaltılar, manevra yeteneği ve sessizliği ile savaş koşullarında büyük üstünlük sağlıyor.

Denizaltı gemileri faaliyetlerini, denizin metrelerce altında, büyük bir gizlilik içinde yürütüyor.  Denizaltıcılar, üstünlüklerini; "İki tip gemi vardır: Denizaltılar ve hedefleri..." diyerek özetliyor.

Denizaltı mürettebatı, 40-45 kişiden oluşuyor. Mürettebat komutana bağlı olarak görev yapan ikinci komutan ile seyir, torpido, güdümlü mermi, sonar, motor, elektrik, elektronik, telsiz, ikmal ve sıhhiye alanlarında uzmanlaşmış personelden oluşuyor.

Denizaltı personeli, 1,5 yıllık zorlu bir eğitim süreci, dayanıklılık ve sağlık testlerden geçiriliyor. Denizaltı
personelinin fiziksel ve zihinsel olarak dayanıklı olmasına da önem veriliyor. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan ve gerekli testlerden geçen personel, Türk denizaltı filosundaki 14 denizaltından birinde görev alma şansına erişiyor.

Denizaltının kısıtlı alanı nedeniyle tüm personelin aynı anda yemek yemesi ve uyuması mümkün olmuyor. Personel, denizaltındaki iki masada dönüşümlü yemek yerken, nöbet usulüne göre de istirahat ediyorlar.
Denizaltında cep telefonu, bilgisayar gibi kişisel iletişim araçlarına asla izin verilmiyor. Fiziki şartlar nedeniyle de denizaltında bu araçların kullanılması imkansız. Bu nedenle personel, limana çıkana kadar, yakınlarıyla iletişim kuramıyor.

Personel, sadece dinlenme zamanında, DVD oynatıcıyla film izleme şansına sahip. Komutan ise karargahla kısıtlı bir zaman diliminde kriptolu telefonla iletişim kuruyor. Denizaltının bu zorlu şartlarına uyum sağlamak, göreve aşkla bağlı olmayı gerektiriyor.











İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER