Derince Limanında tehlike var
Limanlarİşletme hakkını alan Safiport firması, limanı 3 kat büyütmek isterken, uzmanlar uyarıyor: Ekolojik denge değişir. Körfez kirlenir ve salgın hastalık tehlikesi baş gösterir
Bu duruma, Liman-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Bülent Aykurt, Bilimsel raporlar var. Dolgu olursa buranın ekolojik dengesi bozulur. Canlı türleri yok olur. İç deniz olduğu için sağlık sorunlarıyla karşılaşırız sözleriyle tepki gösterdi. Aykurt, dolgunun emsal teşkil edebileceğini, sırada bekleyen limanlar olduğunu söyledi. Aykurt, süreci takip ettiklerini, daha önce açtıkları davalarla birlikte yeni davalar da açacaklarını bildirdi.
Limanda bulunan toplam 4 bin 500 metrekarelik kapalı antrepoların sayısının artırılacağı, genişleme çalışmaları sayesinde her bir yük çeşidi için rıhtımlar sınıflandırılarak konteyner hacminin 2 milyon 500 bin TEUya (1 birim=6.08 m konteyner), dökme yük kapasitesinin 10 milyon ton/yıla; katlı otoparkla araç sayısının 1.5 milyona çıkartılması hedefleniyor.
Deniz canlıları yok olur
Aykurt, denize dolgu yapılmak istenmesine tepki gösterdi. Aykurt, bu kapsamda çalışmalar olduğunu, raporlar, davalar bulunduğunu belirtti. Aykurt, Bir sürü yasal engel var bu dolgularla alakalı. Sonuçta emsal mahkeme kararları var. Önümüzde emsal kararlar ve bilim adamlarının raporları varken bu dolgunun yapılabilmesini zor görüyorum dedi.
Aykurt, dolgu olduğunda ekolojik dengenin bozulacağını belirterek, O dolgu alanına konteyner terminali yapılacak. Gölcüke doğru dikey olarak bin metre, yatay 460 metre dolgu olacak. Yani 460 bin metrekarelik bir dolgu olacak. Bu limandan daha büyük bir alan demek. Dolgu olursa buranın ekolojik dengesi bozulur. Bilimsel raporlar var. Denizdeki birçok canlı türü yok olacak. Burası iç deniz olduğu için su sirkülasyonu azalacak. Bu durumda salgın hastalıkla karşılaşabiliriz diye konuştu.
İlginizi Çekebilir