Derin Suların Uyuşturucu Canavarları
DÜNYALatin Amerika ülkelerinden Kolombiya'da kokain kaçakçılığı için özel olarak inşa edilen denizaltılar...
Dünya uyuşturucu ticaretinin merkezi olan Kolombiya'da 2011 yılında çetelerin güvenlik güçlerine yakalanmamak için denediği yollara bir yenisi eklenmişti: sualtı kaçakçılık...
Bu yöntemin en belirgin olduğu yer ise, Pasifik sahilindeki Bahia Malaga deniz üssüydü. Üssün ana iskelesi, güvenlik güçlerinin el koyduğu, kaçakçıların bir zamanlar gözdesi olan balıkçı tekneleri ve hız motorlarıyla doluydu.
Ancak bunların yanı sıra bir de, garip açılardan boruların dışarı sarktığı her tarafı kapalı araçlar vardı. Sıra dışı tasarım sizi yanıltmasın; yarı-batar adıyla bilinen bu araçlar, kokain kaçakçılığında kullanmak için inşa edilmiş.
Bu araçlar su yüzeyinin hemen altında seyahat ediyor ve dışardan sadece egzoz ve havalandırma borusu ile kaptan kubbesi görülebiliyor. Üretim maliyeti çok düşük olan bu araçlar hareket halindeyken minicik dalgalar yaratıyor; görülmeleri, saptanmaları ise oldukça güç. Ayrıca bu araçlar suyun altında Meksika'ya dek sekiz günde seyahat edebiliyor ve tam sekiz ton kokain taşıma kapasitesine sahip.
Kaçakçılar Meksika açıklarında uyuşturucu teslimatını yaptıktan sonra bu araçları batırıyorlar. Çünkü bunu yapmak araçları Kolombiya'ya geri götürmekten çok daha ucuz ve güvenli.
Amerikalı ve Kolombiyalı güvenlik güçleri bu yarı-batarları tespit etmede ilerleme kaydetmeye başlamıştı; bunun üzerine kokain kaçakçıları teknolojide yeni bir aşama daha kaydetmiş ve ilk kez, tamamen derine dalabilen bir denizaltı yakaladılar. Bu denizaltı da Bahia Malaga deniz üssünde tutuluyor. Dört dörtlük bir teknolojik donanıma sahip olmasa da, Kolombiyalı yetkililer bu araçları yapmanın aylar aldığını ve bu araçların 4 milyon dolara mal olduğunu düşünüyor.
Kokain kaçakçılarının bir çoğu Pasifik kıyısındaki Buenaventura'yı mesken tutmuşlardı. Burası fakir ve işsizliğin yüksek olduğu bir bölge.
İlginizi Çekebilir