© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Denizi olmayan Kayseri’den balık ihracatı

Pastırma ve sucuğun anavatanı, denizsiz Kayseri balık ihracatı yapmaya başladı.

İç Anadolu'nun ortasında yer alan sanayi şehri Kayseri denizi olmasada balık ihracatı yapmaya başladı. Kayseri'nin denizi olarak bilinen Yamula Barajında yetiştirilen alabalıklar çok sayıda Avrupa ülkesine ihraç ediliyor.
 
Kayseri'ye yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Yamula Baraj Gölü'nde alabalık üretimi yapan çiftliğin işletme müdürü ve su ürünleri mühendisi Züleyha Küçük, yaptığı açıklamada, barajda 3 ayrı kafes bulunduğunu ve her kafeste yılda 950 ton alabalık yetiştirme kapasitesine sahip olduklarını belirtti. Yetiştirdikleri balıkların tüm dünyada çalışması yapılmış, kültür ortamına en uygun tür olarak seçilmiş gökkuşağı alabalığı olduğunu dile getiren Küçük, "Kafes ortamına 5 ila 20 gram arasındaki yavrular indiriliyor. Yoğun bir beslenme sürecinden sonra ortalama 6 ayda tüketime hazır hala geliyor" dedi.
 
Ürettikleri balıkların yüzde 70'ini Avrupa'ya ihraç ettiklerini, ilk sırada Hollanda ve Almanya'nın geldiğini anlatan Küçük, yüzde 30'luk kısmın ise Ankara ve İstanbul ağırlıklı olmak üzere iç piyasada tüketildiğini belirtti. Küçük, ihraç edilecek balıkların gramajının müşterilerin taleplerine göre ayarlandığını ve bunun ortalama 300-450 gram olduğunu ifade etti. Yurtdışına gönderilecek alabalıkların buzlu suyun içinde şoklandığını aktaran Küçük, "Daha sonrada işleme tesislerine gönderilir. Balıklar, işleme tesislerinde tekrar yıkanır, temizlenir, pişirilir, paketlenir ve yurtdışına gönderilir. Avrupa'dan bize geri dönüşler oluyor ve balıklarımızın lezzetinden oldukça memnunlar. Son yıllarda deniz balıkçılığıyla yarışır hale geldik. 25 yıldan beri ciddi manada Türkiye'de alabalık yetiştiriciliği yapılıyor. Bu tecrübenin meyvelerini topluyoruz" şeklinde konuştu.
 
Kayseri’nin alabalık üretiminde büyük başarılar elde ettiğini vurgulayan Küçük, sloganlarının "Her yaşta balık, her yaşta sağlık" olduğunu kaydetti.

   

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER