© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Denizcilik sektörü değer bekliyor

Son yıllarda, denizcilik sektörü ciddi bir bunalım içinde. Hatta sektör , her alanında durma noktasına gelmiş durumda. Sektördeki maaşların düşürülmesi,uluslararası arenada Türkiye’nin kendini yeterince yansıtamaması, gemi inşa ve taşımacılıktaki global sorunlar Türkiye’de denizciliği bitiriyor.

1 Kasım genel seçimlerinin ardından AKP, tek başına 4.Kez iktidara geldi. En geç 45 gün içinde 64. Hükümet kurulacak. Peki denizciler ne bekliyor kurulacak olan yeni hükümetten ? Denizciler sektöre ait umut taşıyor mu?

Deniz Ticaret odası 38 no'lu Yatçılık Komite Başkanı Tunç Kutluoğlu, yeni hükümete dair denizciler olarak çok şey beklediklerini, öncelikle siyasetin ilgisini çekmek istediklerine dikkat çekti.

Sektördeki sorunlara çözüm için, hükümetten mutlaka Denizcilik Bakanlığı istediklerini söyleyen Kutluoğlu: “Denizlerde, daha temiz sulara ihtiyacımız var. İmara açılmaması lazım. Çevreye hassasiyet göstermeli yeni hükümet. Sektörle alakalı bir sorunu bizimle çözmeli, bir yanlış olduktan sonra düzelmiyor sorunlar. Gemi inşa ve özellikle deniz turizminde Türkiye’nin öne çıkması lazım. Bu da ancak hükümetin doğru politikalar uygulamasıyla oluyor. Hükümet yolcu turist taşımacılığında gereken desteği sektöre sağlamalı”dedi. Kutluoğlu hükümet denizcilik sektörüyle daha ilgili olursa, sektörde yeni umutlar olabileceğini kaydetti.

Türkiye Gemi İnşa Saniyicileri Birliği (GİSBİR) Başkanı Murat Kıran ise, gemi inşa ve taşımacılıktaki krizin yeni hükümetin verdiği destekle aşılacığını düşündüklerini açıkladı. Yeni tedbir ve projelerin zorunluluk olduğunu ifade eden Kıran sözlerine şöyle devam etti : “Öncelikle, yeni kurulacak olan hükümetimizin ülkemize  hayırlı ve uğurlu olmasını dilerim. Global ekonomik kriz ile birlikte dünya ölçeğinde gerek gemi inşa, gerekse deniz taşımacılığında önemli  bir kriz mevcuttur  ve devam etmektedir. Bu kriz döneminden başarı ile çıkabilmemiz için canla başla çalışmaktayız. Umuyorum ve diliyorum ki; yeni hükümetimizin kurulması ile birlikte, el birliği ile gemi inşa ve gemi bakım-onarım sektörümüzü  yaşadığımız bu kriz döneminde daha iyi bir konuma getireceğiz.”

Denizcilik sektörü çalışanları ise Kutluoğlu ve Kıran kadar yeni hükümetten umut beklemiyorlar. Devletin, çalışanlara ve sektöre değer vermediğini düşünen sektör çalışanları, 13 yıllık iktidarda, devletin denizciliğe ilgisiz olduğunu ve bu nedenle önemli adımları yine beklemediklerini bellirtti. Tersanelerin boş olduğuna , Türk armatörlerinin sayısının azlığına dikkat çeken denizciler, Türkiye’de denizcilik sektörünün olmadığını, Türklerin kalkınma sağlayamadıklarına dikkat çekti.

Kaptanlar ise, işsiz kalmadıkları için mutlular ama denizin yıpranma payının kalkması ve karada çalışma olanağının çok düşük olmasından ve armatörlerin ilgisizliğinden şikayetçiler. Yeni hükümetten,  karada çalışabilme olanağına önem verilmesi gerektiğini düşünüyorlar.

Sektörün ortak beklenti ise yeni hükümetin, denizciliğe değer vermesi.

Deniz Ticaret Gazetesi- Didem Çakırlar

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER