© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Denizcilik liderleri, IMO Genel Merkezi'nde

Denizcilik liderleri, IMO Genel Merkezi'nde kritik çevresel zorlukları ele almak üzere bir araya geldi

Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün Deniz Çevre Koruma Komitesi'nin (MEPC) 82. oturumu, 30 Eylül - 4 Ekim 2024 tarihleri ​​arasında Londra'daki IMO Genel Merkezi'nde karma katılımla şahsen toplanacak. Bu önemli toplantı, gemilerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltmak, nakliye sektöründe enerji verimliliğini artırmak, deniz çöpleriyle mücadele etmek, balast suyunu yönetmek ve su altı gürültü kirliliğini azaltmak için önerilen ara dönem önlemleri dahil olmak üzere çeşitli acil çevre sorunlarını ele alacak.

MEPC toplantısından önce, Gemilerden Kaynaklanan Sera Gazı Emisyonlarının Azaltılmasına İlişkin Oturumlararası Çalışma Grubu'nun (ISWG-GHG 17) 17. oturumu 23-27 Eylül tarihleri ​​arasında gerçekleştirilecek.

2024'te, temel tartışmalar sürdürülebilir denizcilik uygulamalarının geleceğini şekillendirmeye odaklandı. Ana gündem maddeleri arasında gemilerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltarak iklim değişikliğini ele almak, gemilerin enerji verimliliğini artırmak, balast suyunu yönetmek, deniz çöpleriyle mücadele etmek, yeni Emisyon Kontrol Alanları belirlemek, Özellikle Hassas Deniz Alanları önermek, hava kirliliğini önlemek, ticari nakliyeden kaynaklanan su altı yayılan gürültüyü azaltmak, kirlilik önleme ve müdahale önlemlerini geliştirmek ve gemi geri dönüşümünü ele almak yer aldı. Gemilerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltarak iklim değişikliğiyle mücadeleye odaklanma, müzakerelerin ön saflarında yer aldı.

IMO, uluslararası nakliyenin iklim değişikliğini ele almada adil bir sorumluluk payına sahip olmasını sağlamak için somut adımlar atmaya devam ediyor. Gemiler için enerji verimliliği konusunda küresel düzenlemeler geliştirdi. Temmuz 2023'te MEPC 80,  2050'ye kadar veya bu tarihe yakın bir tarihte uluslararası nakliyeden net sıfır emisyona ulaşma hedeflerini güçlendirerek  Gemilerden Kaynaklanan Sera Gazı Emisyonlarının Azaltılmasına İlişkin 2023 IMO Stratejisi'ni kabul etti.

2023 IMO GHG Stratejisi'nin bir parçası olarak  , Üye Devletler tarafından şu anda sera gazı azaltımına yönelik bir dizi bağlayıcı "orta vadeli önlem" değerlendiriliyor ve bunların 2025 yılı sonlarında kabul edilmesi amaçlanıyor. Bunlar arasında şunlar yer alıyor:  

teknik bir unsur, yani deniz yakıtının sera gazı yoğunluğunun aşamalı olarak azaltılmasını düzenleyen küresel bir deniz yakıtı standardı; ve   Ekonomik bir unsur, yani deniz sera gazı emisyonlarının fiyatlandırılması mekanizması.   

Taslak IMO net sıfır çerçevesi 

MEPC 82'de Komite,  Gemilerden Kaynaklanan Kirliliğin Önlenmesine Dair Uluslararası Sözleşme'nin ( MARPOL ) Ek VI'sında aday ara dönem önlemlerini içerecek bir taslak yasal çerçeve geliştirme çalışmalarına devam edecek .

Sonuçlandırıldığında, bu, 2025'in sonlarında MEPC tarafından kabul edilmek üzere değerlendirilecek 

GHG emisyonlarını azaltmaya yönelik orta vadeli önlemlerin kapsamlı etki değerlendirmesi 

Önerilen orta vadeli önlemler dünya filosunu ve Üye Devletleri, özellikle En Az Gelişmiş Ülkeleri (LDC'ler) ve Küçük Ada Gelişmekte Olan Devletleri (SIDS) etkileyecektir. Karar almaya rehberlik etmek için, aday önlemlerin dünya filosu ve Devletler üzerindeki potansiyel etkilerine odaklanarak, geçen yıl farklı önerilen önlemlerin kapsamlı bir etki değerlendirmesi yürütülüyor

Komite, teknik ve ekonomik önlemlerin farklı kombinasyon senaryolarının karmaşık modellemesine dayanan kapsamlı etki değerlendirmesinin bulgularını tartışacak Rapor, karar vermeyi desteklemek için zengin bir bilgi sunuyor

Komite , Komitenin talebi üzerine Sekretarya tarafından geliştirilen, geri dönüşüm amaçlı gemilerin sınır ötesi hareketine ilişkin  Hong Kong Sözleşmesi ( HKC ) ve Basel Sözleşmesi'nin ( BC ) uygulanmasına ilişkin taslak kılavuzu ele alacak.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER