© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Denizcilik Firmasına Hayali İhracat Soruşturması

GDO'lu pirinç operasyonuyla gündeme gelen Mersin Gümrük Müdürlüğü'nde, bu kez bir denizcilik firması hakkında hayali ihracaat soruşturması başlatıldı.

Silifke İlçesi'ne bağlı Taşucu Beldesi'ndeki şirketin tekstil ve gıda ürünlerini ihraç etmiş gibi işlem düzenleyip, devletten yaklaşık 2.5 milyon liralık haksız vergi iadesi ve teşvik aldığı ileri sürüldü.

İddiaya göre, firmaya ait Ro-Ro gemisinin 'ihraç' kaydıyla beyan edilen ve Lübnan'a gideceği belirtilen 600 bin dolarlık tekstil yükü gümrük memurlarının dikkatini çekti. Görevli memur, şirket yetkilisine "Malı sahaya çekin görelim" dedi. Firma yetkilisinin ise, "Yolda TIR'larla geliyor" yanıtı verdi. "Yolda olan bir mal için nasıl beyanname açıyorsunuz?" diyen memur durumu amirlerine bildirdi.

Soruşturma başlatıldı

Bunun üzerine yapılan ön incelemede yurt dışına ihraç edileceği beyan edilen tekstil ürünlerinin gemide ve gümrüklü sahada olmadığı ortaya çıkınca, 'hayali ihracat' kuşkusuyla soruşturma başlatıldı. Mersin Gümrük Başmüdürlüğü'nden hayali ihracat konusunda uzman bir ekip oluşturuldu. Yaklaşık 20 gün süren soruşturma kapsamında, firmanın geçmişe yönelik yaptığı ihracatlar da mercek altına alındı.

Gümrük bünyesinde yapılan soruşturma sonrası hazırlanan fezleke Silifke Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Yapılan ilk soruşturma kapsamında firmanın tekstil ve gıda ürünlerini ihraç ediyormuş gibi işlem yapıp, şimdiye kadar devletten yaklaşık 2.5 milyon liralık haksız vergi iadesi ve teşvik aldığı ileri sürüldü.

Fezlekenin Silifke Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaşması üzerine, hayali ihracat iddiasının derinlemesine araştırılması için Silifke Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele harekete geçti. Silifke Cumhuriyet Başsavcısı Zeki Vatan, soruşturmayı doğrulayarak, "Hayali ihracat soruşturması kapsamlı şekilde devam ediyor. Şu an bilgi vermemiz söz konusu değil" dedi.

Beyyanameyi açan personeli işten attılar

Hayali ihracat soruşturması yapılan şirket, son olarak beyan edilen 600 bin dolarlık beyannameyi açan personeli E.Ç.'nin işine son verdi, hakkında da 'görevi kötüye kullanma' iddiasıyla şikayette bulunuldu. İşine son verilen E.Ç. ise, başlatılan soruşturma kapsamında verdiği ilk ifadesinde, suçlamayı kabul etmediğini, söz konusu işlemi şirketin üst kademesinin bilgisi dahilinde yaptığını söylediği ileri sürüldü. Haksız yere işten atıldığını öne süren E.Ç.'nin, şirket hakkında yasal yola başvuracağını belirtti.

Merkezi KKTC'de bulunan şirketin Taşucu'ndaki yöneticisi H.S., "Gümrük ve savcılık kanalıyla başlatılan soruşturma şu an devam ediyor. Adli soruşturma devam ederken, bu konuda bir görüş belirmem doğru olmaz" açıklamasını yaptı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER