© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Denizciliğin geleceği, robot gemilerde

Rolls-Royce, uzaktan kumandalı gemiler inşa etmek için kolları sıvadı


Ünlü İngiliz taşıt ve motor şirketi Rolls-Royce’un suyolu taşımacılığının geliştirilmesi amacıyla tasarladığı Bağımsız Suyolu Taşımacılığını Geliştirme Uygulamaları İnisiyatifi (AAWA) adlı projeden, uzaktan kumandalı gemilerin yapımına başlanacağı müjdesi çıktı.

Rolls-Royce’un denizcilikten sorumlu başkanı Mikael Makinen, geçtiğimiz hafta Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de düzenlediği toplantıda, uzaktan kumandalı (drone) ve kendi kendine hareket edebilen gemilerin artık hayal olmaktan çıkacağını açıkladı. Makinen, “Kendi kendine hareket edebilen gemiler, denizcilik endüstrisinin geleceğidir” dedi.

Söz konusu projenin ilk bir yılına ilişkin ayrıntılı bilgi veren Makinen, “Akıllı telefonlar nasıl dünyamızı değiştirmişse, akıllı gemiler de gemi tasarımı ve kullanımını sonsuza kadar öyle değiştirecektir” ifadesini kullandı.

Akıllı gemi projesi, Rolls-Royce ile Finlandiya’nın Turku Üniversitesi’nin ortak çalışmalarıyla yürütülüyor. İlk akıllı gemi, bir dizi sensör ve çalıştırma testi ile hava koşulları deneyiminin ardından, gelecek aylarda Finlandiya’da kullanılmaya başlanacak. Akıllı gemi tasarımıyla üretilecek olan 65 metrelik Stella adlı gemi, Finlandiya’nın Korpo ve Houtskär limanları arasında çalışacak.

Turku Ekonomi Okulu Araştırma ve İşbirliği Merkezi’nin Geliştirme Yöneticisi Jouni Saarni, akıllı gemilerin denizcilik endüstrisini ve endüstri oyuncularının konumlarını yeniden tanımlama potansiyeli taşıdığını kaydetti. Saarni, denizcilik ve gemi inşa şirketleri ile denizcilik sistemleri tedarikçilerinin, bundan böyle otomotiv sektöründe çalışanlar başta olmak üzere teknoloji şirketlerine daha çok kapıları açacağını da belirtti.

Projenin teknolojik araştırmalarının başındaki isim, Turku Üniversitesi’nden Jonne Poikonen, “Ulaştığımız teknolojinin boyutu, artık uzaktan kumandalı ve kendi kendine hareket edebilen gemilerin varlığının gerçek hayata geçmesini gerektiriyor” derken, geliştirdikleri ses ve destek sistemleriyle “sanal kaptan”ı oluşturmaya çok yakın olduklarını kaydetti.

Robot gemi projesi, aynı zamanda iletişim sistemlerinin de bir kombinasyonu olacak. Geminin iletişim yeteneğinin test edilmesi için, öncelikle bir simülasyon sistemi oluşturularak uydu ile haberleşme sağlandı.

Öte yandan, robot gemilerin ele geçirilmesi riskine karşı siber güvenliğin sağlanması çalışmaları da yapılıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER