© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Denizcilerden Başbakan’a mektup

Denizcilik sektörü temsilcileri bazı bakanlıkları yeniden kurma sürecinde olan yeni hükümete çağrıda bulunarak ‘Denizcilik Bakanlığı’ kurulmasını talep ettiler.

Denizcilik sektörü temsilcileri, Başbakan’dan Denizcilik Bakanlığı’nı yeniden kurmasını istedi.
TOBB Denizcilik Meclisi Başkanı Erol Yücel, Türkiye’nin en önemli sektörlerinden biri olmasına rağmen denizciliğin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesinde bir müsteşar yardımcısına bağlı olarak idare edildiğini belirterek “Bu sektör Türkiye için çok önemli. Dış ticaretimizin yüzde 90’ı denizyoluyla taşınıyor. Ancak ticaret filomuz eriyor. Sektörün ilerlemesi için denizcilik bakanlığı kurulması şart” dedi.
Yücel, Başbakan’a sunulmak üzere bir mektup hazırladıklarının altını çizdi.  Mektupta, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın da bulunduğu bazı bakanlıklarda yeni bir düzenlemeye gidileceğine ilişkin haberleri izlemekte olduklarını ve hükümete bu çalışmalarında katkı yapmak istediklerini dile getiren denizciler, 3 tarafı denizlerle çevrili ve dış ticaret yüklerinin yüzde 90’a yakın kısmının deniz yoluyla yapıldığı Türkiye’de sektöre özel bir bakanlık kurulmasının zorunluluk olduğunu kaydettiler.
Bir deniz ülkesi olmamıza rağmen bir 'denizci ülke' ve 'denizci millet' olamadığımızı ifade eden  Erol Yücel, 2002 yılında iktidara gelen AK Parti hem parti hem de hükümet programında denizciliğe önem verileceğini belirtirken mektupta şunların yazıldığını ifade etti: “Türk bayraklı gemilerle 2023 yılı ihracat hedeflerine ulaştığında deniz taşımacılığı için ödenmesi gerekecek navlunun takriben 30 milyar dolar olacağının altını çizmek istiyoruz. 3
2 milyon DWT’lık tonaja yükselen Türk deniz ticaret filosu süratle aşağı yönde hareket etmekte ve 27 milyon DWT sınırına yaklaşmış bulunuyor. Son yıllarda inşa ettirilmiş olan filomuzdaki gemiler yabancı bankaların baskısı nedeniyle armatörlerin elinden alınmakta; armatör gemisini ve gemiye yatırdığı öz kaynağını kaybetmektedir. Bu gemilerin, ülkemize kazandırılmasının imkân dâhilinde olduğunu düşünüyoruz. Bu çerçevede ülkemiz denizcilik sektörünün arzu edilen seviyeye getirilebilmesi açısından yeni kurulacak hükümet yapısı içerisinde denizcilik konusunun Ulaştırma Bakanlığı bünyesinden çıkarılarak ayrı bir bakanlığa dönüştürülmesinin çok büyük önem arz ettiğini değerlendiriyoruz."
İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, odanın kasım ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmasında Türkiye’de artık bir denizcilik bakanlığı kurulması gerektiğini belirtti. Sadece Genel Müdürlüğün sektöre yetmediği, Denizcilik Bakanlığı’nın zorunluluk olduğu ve yeni hükümetten Denizcilik Bakanlığı beklendiğinin altını çizdi ve “Çünkü bu sektör çok büyüdü. Sadece armatörlük ve gemi inşası ile değil. Marinalar limanlar balıkçılar ile çok büyüdük. Bu yüzden Denizcilik Bakanlığı kurulması şart” şeklinde konuştu.
Denizciler, bakanlık kurma süreci içinde, Başbakan’ın Denizcilik Bakanlığı konusuna daha çok önem vermesinin zorunluluk olduğunu düşünüyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER