Deniz Ticareti gözetim hizmetlerinde Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü Yetkilidir
GÜNDEMDeniz Ticaret Gazetesi'nin düzenlediği seminere katılan Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü'nden Denizcilik Uzmanı Bülent Sönmez bazı önemli hatırlatmalarda bulundu ve Deniz Ticareti gözetim hizmetlerinde Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü yetkilidir dedi.
Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü'nden Denizcilik Uzmanı Bülent Sönmez toplantıda ayrıca şu bilgileri de katılımcılarla ve basınla paylaştı. Bilindiği üzere, Deniz ticareti gözetim hizmetleri yönetmeliği 26/9/2011 tarihli ve 655 sayılı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 11, 28 ve 34 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır. Mezkur Kanun Hükmünde Kararnamenin 11 inci maddesi gereğince Deniz ticaretinin gerektirdiği her türlü gözetim hizmetlerine ilişkin usul ve esasları belirlemek, bu hizmeti yapacakları yetkilendirmek ve denetlemek görevi Deniz Ticareti Genel Müdürlüğüne verilmiştir dedi.
Sönmez bu kapsamda, 16.12.2016 tarih ve 29920 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Deniz Ticareti Gözetim Hizmetleri Yönetmeliği" ile Deniz gözetim İşletme Yetki Belgesi, Deniz Gözetim Yetkilisi ve Deniz Gözetim Hizmet Alanlarına ilişkin usul ve esasları, 30.05.2017 tarih ve 45150 sayılı Deniz Ticareti Gözetim Hizmetleri Yönetmeliği Uygulama Yönergesi Bakanlık oluru ile Deniz gözetim İşletme Yetki Belgesi, Deniz Gözetim Yetkilisi başvuru sürecinin nasıl olacağı belirlenerek yayınlanmıştır dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Deniz Ticareti Gözetim Hizmetleri Yönetmeliği 16.06.2017 tarihinde yürürlüğe girecek ve bu doğrultuda deniz gözetimi faaliyetlerini gerçekleştiren gerçek ve tüzel kişilerin işletme yetki belgesi alması gerektiğini dile getiren Sönmez, gözetim firmaları tarafından Deniz gözetim İşletme Yetki Belgesi ve Deniz Gözetim Yetkilisi kapsamında yapılan başvurular, Genel Müdürlüğümüzce başvuru sırasına göre değerlendirilmeye alınmaya ve www.denizticareti.gov.tr adresinde yayınlanan başvuru formları ekinde belirlenen belgeleri eksiksiz olarak idareye gönderen işletme ve şahısların Deniz gözetim İşletme Yetki Sertifikası ve Deniz Gözetim Yetkilisi Belgesi düzenleme çalışmaları sürdürülmektedir.
Deniz Gözetimi Hizmeti ve İşletme Yetki Belgesi
Deniz gözetimi hizmeti'nin Yönetmelikteki tanımınıda açıklayan Bülent Sönmez deniz ticareti çerçevesinde ticari ve teknik uzmanlık gerektiren; bağımsız işletmeler marifetiyle denizde, gemide, yükte, kıyı tesisinde veya bunlar arasındaki ilişkilerde yerine getirilen kontrol, nezaret, izleme, ölçüm ve belgelendirme hizmetleri olarak tanımlanmıştır. Yönetmelik kapsamında sayılan hizmetlerin sunulabilmesi için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğüne başvurularak işletme yetki belgesi alınması gerekmektedir diyerek yetki belgesi için başvuran işletmeler de aranan şartları sıraladı:
1. Türk mevzuatına uygun bir şirket veya iktisadi işletme statüsüne sahip olması,
2. Akredite olması veya ilk kez yetki belgesi talebi halinde yetki belgesi düzenlenme tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde akredite olması,
3.En az iki deniz gözetim yetkilisini istihdam etmesi,
4.Deniz Ticaret Odasına üye olması,
5.Kuruluş mevzuatında veya ana sözleşmesinde gözetim/gözetme faaliyetinin belirtilmiş olması,
6.50 000 TL mesleki sorumluluk sigortası veya asgari ödenmiş sermayesinin bulunması.
7.ilk kez başvuruda bulunan ve akredite olmayan işletmeler için 100.000 TL. mesleki sorumluluk sigortası veya asgari ödenmiş sermayesinin bulunması şartı aranmaktadır.
Ayrıca, Tehlikeli yükler ve yükleme güvenliği bakımından tehlike arz eden yüklerle ilgili gözetim faaliyetlerinde bulunacakların ise yukarıdaki şartlara ek olarak Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğünden ayrıca Tehlikeli Madde Uygunluk Belgesi almaları gerektiğini ifade eden Bülent Sönmez gerekli başvuru şartlarının taşınması halinde İdarenin belirlediği ücret karşılığında yetki belgesi beş yıla kadar düzenlenebilmektedir ifadelerini kullandı.
Deniz Gözetim Yetkilisi
Deniz gözetim hizmetlerini yerine getirmek üzere İdare tarafından yetkilendirilmiş gerçek kişiler olarak tanımlanan deniz gözetim yetkilileri de Yönetmelik uyarınca işletme yetki belgesine sahip bir işletmede çalışmak ve İdareden deniz gözetim yetki belgesi almak zorundadır.
Deniz gözetim belgesi alınabilmesi için gerekli şartlar ise aşağıdaki gibidir:
1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması,
2.En az lise ve dengi okul mezunlarının, süresi ve müfredatını İdarenin belirleyeceği semineri tamamlaması ve İdare tarafından yetkilendirilen bir gözetim firması bünyesinde sigortalı olarak en az 3 ay staj yapması ve ilgili firmanın düzenleyeceği stajda başarılı olduğunu gösterir belgeyi sunması,
3. 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı beş yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, terörün finansmanı, basit ve nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, hapis cezasının ertelendiği veya idari para cezasına çevrildiği hükümler hariç olmak üzere hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkumiyeti gerektiren kaçakçılık veya vergi kaçakçılığı suçlarından mahkum olmamak.
Ayrıca, Tehlikeli yükler ve yükleme güvenliği bakımından tehlike arz eden yüklerle ilgili gözetim faaliyetlerinde bulunacak deniz gözetim yetkilileri yukarıdaki şartlara ek olarak Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğünden izin almaları gerekmektedir. Gerekli başvuru şartlarının taşınması halinde İdarenin belirlediği ücret karşılığında yetki belgesi beş yıla kadar düzenlenebilmektedir ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir