© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Deniz Ticareti Gözetim Hizmetleri Yönetmeliği Yayınlandı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın düzenlediği 'Deniz Ticareti Gözetim Hizmetleri Yönetmeliği' 16 Aralık 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı

 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın düzenlediği 'Deni̇z Ti̇careti̇ Gözeti̇m Hi̇zmetleri̇ Yönetmeli̇ği̇' Resmi Gazete'de yayımlandı. Deniz ticaretinin gerektirdiği gözetim hizmetleri usul ve esasları yeniden belirlendi.

Buna göre kapsamında deniz gözetim hizmeti verecek işletmeler Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğün’den , işletme yetki belgesi alması gerekecek. İşletme yetki belgesi verilen kuruluşa ilişkin bilgiler ise idare tarafından duyurulacak.
 
Bu Yönetmelik kapsamında işletme yetki belgesi alacak kuruluşlardan -Denizde Can Güvenliği Uluslararası Sözleşmesi (SOLAS 74) Bölüm 6 ve Bölüm 7 ile Denizlerin Gemiler Tarafından Kirletilmesinin Önlenmesine Ait Uluslararası Sözleşme  (MARPOL 73/78) Ek-1’de tanımlanan tehlikeli yükler ve yükleme güvenliği bakımından tehlike arz eden yüklerle ilgili gözetim faaliyetlerinde bulunacakların- Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğünden ayrıca “Tehlikeli Madde Uygunluk Belgesi” almaları gerekecek.
 
İşletme yetki belgesi için yapılan başvurularda eksiklik tespit edilirse, eksiklikler ilgilisine bildiriminden itibaren azami 6 ay içinde tamamlanacak, aksi halde başvuru geçersiz sayılacak. İşletme yetki belgesi 5 yıla kadar da verilebilecek.
 
Bu Yönetmelik kapsamında deniz gözetim hizmeti verecek kişiler, işletme yetki belgesine sahip bir işletmede çalışmak ve İdareden deniz gözetim yetki belgesi alması gerekecek.
 
Tehlikeli yüklerle ilgili deniz gözetim faaliyeti yapacak deniz gözetim yetkilileri Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğünden izin alması gerekecek.
 
 Deniz gözetim yetki belgesi için yapılan başvurularda eksikliklerin ilgilisine bildiriminden itibaren altı ay içinde tamamlanmaması halinde başvuru geçersiz sayılacak ve yatırılan ücret de iade edilmeyecek. Deniz gözetim yetki belgesi ise beş yıla kadar verilebilecek
 
Adlarına işletme yetki belgesi düzenlenmiş işletmeler ile deniz gözetim yetkilisinin iş ve işlemlerini İdare ve Liman Başkanlıkları denetlemeye yetkili olacak.
Denetimler sonucunda, bu Yönetmelik hükümlerine aykırı fiilleri tespit edilenler hakkında idari para cezası ve faaliyetin askıya alınması, yetki iptali yaptırımları uygulanacak..
 
İlk kez işletme yetki belgesi almak için başvuruda bulunanların ve akredite olmayan işletmeler için ise 100.000 TL.mesleki sorumluluk sigortası veya asgari ödenmiş sermayesinin bulunması şartı aranacak.
 
Deniz gözetim yetkilisi;  belgesinde bulunmayan deniz gözetim hizmet alanlarında hizmet veremeyecek. İdare tarafından adlarına düzenlenmiş deniz gözetim yetki belgesi olmayan ve/veya hangi işletme adına faaliyet yaptığını belgeleyemeyen gözetim yetkilisinin kıyı tesislerine ve gemilere girişine izin verilmeyecek.
 
Deniz gözetim hizmet alanlarında Milli Eğitim Bakanlığı veya Yükseköğretim Kurumlarına bağlı eğitim kurumlarında eğitim verdiğini belgelendiren kişiler için eğitim verdiği alanda deniz gözetim yetki belgesi talep etmeleri halinde seminere katılım ve staj şart koşulmayacak.


Yönetmelik ile, gemiye dair gözetim hizmetleri; gemi alım-satım, gemi kiralama, yağ ve yakıt,bakım-onarım, gemi söküm olarak nitelendirilirken, yükleme ve boşaltma işlemlerine dair gözetim hizmetleri ise gemi yükleme, boşaltma ve aktarma,yük miktarı, yük istifi ve emniyeti, liman-terminal sahası, ve konteyner olarak sınıflandırıldı. 
 
Yayınlanan bu yönetmelik yayımından altı ay sonra yürürlüğe girecek.

 Gerçekleşecek her uygunsuzluk için uygulancak cezalar ise şu şekide açıklandı:



Aşağıdaki linkte Resmi Gazete'ye ulaşabilirsiniz.

http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?home=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/12/20161216.htm&main=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/12/20161216.htm
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER