© © 2025 Deniz Ticaret Gazetesi

Deniz Tabanı Savaşı Kullanmakla Suçluyor

Rusya Güvenlik Konseyi, NATO'nun Baltık ve Karadeniz'de artan askeri faaliyetlerini gerekçe göstererek, ittifakın liman altyapısına tehdit oluşturabilecek planlar geliştirdiğini ileri sürdü.

İddialar, NATO'nun, hasarlı deniz altı kabloları ve Rus petrolü taşıyan gemilere yönelik şüpheli saldırılarla ilgili benzer olayların ardından Baltık Nöbetçisi Harekatı kapsamında deniz varlığını ve devriyelerini artırmasının ardından ortaya atıldı.

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreter Yardımcısı Grigory Molchanov, NATO'nun deniz taşımacılığı, petrol terminalleri, yakıt sevkiyatı için kullanılan demir yolu geçitleri ve büyük köprüleri hedef alma yeteneklerini genişlettiğini ileri sürdü.

NATO'nun deniz tabanı operasyonları için yeni "doktrinel belgeler" hazırladığını, bunun kara, hava, deniz, siber uzay ve uzayın yanı sıra yeni bir muharebe ortamı haline geldiğini ileri sürdü.

Bu tedbirlerin, kilit önemdeki deniz bölgelerinin kontrolünü sağlamayı amaçladığını söyledi.

Molchanov, Ukrayna'nın Karadeniz'de insansız hücum botları kullandığını belirterek, bunların Rus Donanması tarafından defalarca etkisiz hale getirildiğini söyledi.

Sualtı ve kritik liman altyapılarına risk oluşturabilecek yabancı faaliyetlerin daha fazla izlenmesinin gerekliliğini vurguladı.

Rusya Güvenlik Konseyi bu varlıklar için koruyucu önlemlerin güçlendirilmesini önerdi. Bu endişeler NATO'nun Baltık Denizi'ndeki güvenliği artırma kararını açıklamasının ardından gündeme geldi.

Baltık Nöbetçisi Harekatı, Rusya'nın su altı kablolarına zarar verdiğine dair iddiaların ardından gözetimi artırmaya ve kritik su altı altyapısını korumaya odaklanacak.

Ancak Washington Post'un yayınladığı haberlere göre bu olayların kasıtlı bir sabotajdan ziyade deniz kazaları olma ihtimali yüksek.

Rus yetkililer NATO'nun sınırlarına yakın askeri yığınağına şiddetle karşı çıktı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yardımcısı Nikolay Patrushev, Batılı ülkelerin Moskova'nın Baltık Denizi'ne erişimini kısıtlamaya çalıştığını iddia etti.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Grushko, Rusya'nın bölgesel çıkarlarını korumak ve NATO'nun Baltık Denizi'ni "iç gölü" haline getirmesini önlemek için gerekli tüm adımları atacağını belirtti.

Rus medyasından gelen haberlere göre, ülke potansiyel tehditlere karşı proaktif güvenlik önlemleri alıyor. Rusya Ulaştırma Bakanlığı, Rus limanlarına gelen tüm gemilerin patlayıcılar için su altı gövde kontrolleri de dahil olmak üzere denetimlerden geçmesini gerektiren direktifler yayınladı.

Reuters, söz konusu güvenlik önlemlerini ayrıntılı olarak açıklayan bir mektup gördüğünü iddia etti.

Bu arada, Yunan ve İtalyan yetkililer, Rus petrolü taşıyan petrol alıcılarına yönelik olası saldırı olaylarını araştırıyor. Söz konusu saldırılar arasında, her ikisi de Rus petrol sevkiyatında yer alan iki Yunan tankeri de yer alıyor.

Biri İtalya'da boşaltılırken hasar gördü, diğeri ise Ocak ayında Türkiye yakınlarında hasar gördü. Ayrıca, Türklere ait bir tanker Şubat ayında Rusya'nın Ust Luga limanına yanaşırken hasar gördü.

Medyada ilk olarak makine dairesi patlaması olarak tanımlanan olay, yerel yetkililer tarafından bir saldırı olarak nitelendirildi.

Rusya, NATO altyapısını hedef alma niyetinin olmadığını savunuyor ve herhangi bir sabotaj faaliyetine karıştığı iddialarını reddediyor.

Referanslar: RT, Think Tank

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER