© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Deniz, “Gri liste riski yüksek”

Deniz Ticaret Odası Meclis Toplantısı'na katılan Deniz ve İç Sular Düzenleme Müdürü Hızırreis Deniz, gemilerin denetimini ve Gemi Adamları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikleri değerlendirdi


Deniz, katıldığı Meclis Toplantısı'nda, Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ile görüştüğünü,Türk bayraklı gemilerin 10 yılı aşkın süredir beyaz listedeki konusuna yönelik politikada, bugün gri liste riskini üst seviyeye taşınmış durumda olduğunu ve özellikle Romanya'da 22 gemiden, 9 gemimizin tutulması üzerine, Müsteşar Suat Hayri Aka Başkanlığı'nda ve DTO'nun da üst seviyede katılım sağlayacağı bir ziyaretin söz konusu olacağını belirtti.


Yoğunlaştırılmış Denetim Kampanyasına Başladık

Kriz durumunun herkesin dikkatinde olduğunu belirten Hızırreis Deniz, “son 3 yıl itibariyle şuan gri liste sınırında olmamızla birlikte, birgün gri listedeyiz ,birgün diğer listede. 2007 yılı itibariyle denetlenen gemiye yönelik tutulan gemi oranına baktığımızda 2007'den sonra en üst seviyeye çıkmışız. Son iki yıl bu oran %6.13 , bu sene de %6.69 olup biz mecliste bulunanlarla birlikte beyaz listeye geçmiştik. Meşakkatli bir süreç ve buradaki konumumuzu korumamızla birlikte dünyaya örnek olmuştuk. Ama her nedense son 2 yılda bu durumu, 3'üncü yılla birlikte gri liste riskine doğru yürütmeye başladık. Denizcilik idaresi olarak bu tutulmaların önüne geçmek için, belki sizlerinde bazen mutsuz olduğu, bazen de şikayetçi olduğu denetimler yapmaya başlamamızla birlikte, 1 Mart'ta özellikle yoğunlaştırılmış denetim kampanyasına başladık. Burada son üç yılda alıkonulan gemilerdeki tutulma maddelerini göz önüne alarak 3 ay boyunca 160'a yakın gemi üzerinde bir denetim yaptık. Akabinde 1 Haziran itibariyle başladık, çünkü Paris MOU üyesi ülkelerin limanlarına giden gemilerin MLC 2006 kapsamında yoğunlaştırılmış denetim kampanyasına 1 Eylül'de başladı. Buna hazırlıklı olmak için bizde 6 aylık bir süre ile gemide çalışan kişilerin yaşam mahallerini, iş akiplerini, kumanyasından maaşına kadar şikayet prosüdürlerine kadar, Paris MOU üyesindeki ülkeler bunlara çok fazla eğilmelere başladılar. Bizde ağırlıklı olarak bunlar üzerinde eğitim kampanyaları sürdürüyoruz. Bundan 1 hafta öncede ön sörvey uygulamasını her yurtdışına çıkacak gemi için ticareti engellemeden sektörle birlikte katkı sağlayacak şekilde yapmaya gayret ediyoruz. Bir yönetmelik çalışması yapıyoruz. Onu da idarenin yaptığı denetim ve belgelendirme hizmetleri, klas kuruluşlarının faaliyetleri ve klas kuruluşlarını kullanarak yürütmeyi hedefliyoruz.Ayrıca tutulan gemilerle ilgili de program dışı denetimimiz var. Türkiye'ye ilk geldiklerinde özellikle tutulma maddeleriyle ilgili birde ISM uygulamalarına yönelik idari denetimleri yapıyoruz. Deniz Ticaret Odası'na , üyelere gönderilmesine yönelik bir yazı gönderdik. Kendi personellerimizin de 24 saat iletişim kurulacak cep telefonu ve e-maillerini bu resmi yazı içerisinde bildirdik. İletişime açık olması çok önemli, özellikle denetim esnasında.Son Romanya'da tutulan gemide, gemi tutulduktan sonra iletişimin olması bir anlam ifade etmiyor. Önemli olan burada operasyonel, eş zamanlı bir iletişim olup tutulmanın belki de önüne geçmesine katkı sağlar. 24 saat bu iletişime açık bir anlayışla sizlerle birlikte bu üç aylık süreci yönetelim istiyoruz.” dedi.


İstanbul'a Gemi Adamı e-Hizmet Merkezi Kurma Aşamasındayız

Gemi Adamları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikten bahseden Hızırreis Deniz , Deniz Ticaret Odası'nın görüşüyle birlikte tek bir amaçları olduğunu, özellikle eğitim ile ilgili ve operasyon esnasında (gemide çalışma esnasında) yada bir takım haklarla ilgili amaçlarının “kalite” ve tercih edilebilir bir “Türk Gemi Adamı” olduğunu ve yönetmelik değişikliğinde herhangi bir eksiklik varsa bu durumun halolacağını belirtti. Gemi Adamı Disiplin Komisyonu kurulduğunu söyleyen Hızırreis Deniz, tüm tarafların içinde bulunduğu ve Disiplin Komisyonu'nda duygusal bir davranışın söz konusu olmayacağını, adil bir durumun söz konusu olacağını belirtti.Gemi Adamları'na yönelik hizmetlerde şikayetlerin çok olduğunu ifade eden Deniz, kendisininde bunları yaşadığını ve bu sebeple İstanbul'da bir Gemi Adamı e-Hizmet Merkezi'i kurmak istediklerini ve bu hizmetin ise yıl sonuna kadar hayata geçireceklerini söyledi.


Tersane Yatırımları İçin Kiralama Süreleri 49 Yıla Uzatıldı

Tersanelerin kiralama sürelerinin 49 yıla uzatıldığını ve tüm katılımcıların buna katkı sağladığını söyleyen Deniz, “ben sadece bir memur olarak bunu Ankara'da takip ettim. Sayın Bakanımız Ahmet Arslan'a bu konuyu arz ettim. Bu konunun ölçüsünün ne olduğunu ve bunun neyi ifade ettiğini sormuştum. Bende burdaki kredibilite boyutuyla, değerleme kuruluşlarının, 49 yıl ile 18 yıl arasındaki farkını söylemiştim. Oda buna sahip çıkalım ve çalışalım demişti.Özellikle burada belirtmek zorundayım, GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Murat Kıran, bu düzenlemenin olması için ciddi bir gayret gösterdi, Sayın Başbakan'ımız ve Sayın Bakan'ımız nevzinde benimle beraber olup koşturdu ona teşekkür ediyorum. Burada herkesin katkısı var ve inşallah hayırlara vesile olur” dedi.

 

Kılavuz ve Römorkör Ekonomisinin Hedefi Emniyet Odaklı Olacak

Klavuz ve römorkör hizmetlerinin değişmesinde fayda var diyerek sözlerine devam eden Hızırreis Deniz, “Sayın Oğuz Ülgen'e römortaj kavramının nereden geldiğini sordum. Türkçemiz de ya da yabancı herhangi bir lisanda böyle bir kavram yok. Klavuz ve römorkör hizmetleri yada klavuzculuk ve römorkörlük hizmetleridir. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Sayın Suat Hayri Aka; “Hızır bey bu klavuzluk ve römorkör yönetmeliğini 1 ay içerisinde yayınlayabilir miyiz? “ diye sordu. Oradaki konuşmamız şöyle geçti; “bugüne kadar bu hizmetin yarattığı ekonominin, sektör üzerindeki cazibesini emniyet odaklı değiştirelim.” dedi.

Böyle bir süreç karşınıza gelecektir onu söyleyelim. O ekonomi artık yaratılmayacak. Tamamen devletin asli görevi olan emniyetle ilgili hedef ön plana çıkacaktır ama merak etmeyin hiçbirisini devlet kayıracak değil, adildir. Bizde bunu başarabilecek yeterlilikteyiz diye düşünüyorum çünkü buradaki topluluk bizi kendisinden biri olarak kabul etmiştir.” diye belirtti.

 

48 Saat Uygulamasıyla İlgili Tüzük Değişikliği Yapıldı

Hızırreis Deniz, 48 saat ile ilgili tüzük değişikliğinin hazırlandığını ve bunun 10 gün olacak şekilde revize ettiklerini söyledi. Abbas Kolçalar'ın TÜBİTAK ile ilgili barınma yeri talebine değinen Hızırreis Deniz; “orayı sizinle birlikte kullanılsın diye çalışıyoruz. Tuzla'da yapılan ilave yerde havuzumuz konuşlandı. Orada bir beceri sergiledik.Diğer gemilerede beceri sergileriz ama sürekli gündeme getirdiğiniz için yine sorumluluğumuzda olan bakanlığımızın Tuzla'da bir deniz dibi tarama limanı var.Burayı kullanabileceğinizi size sunmuştum. Ücretinin ne olması gerektiğini kendınız tespit ediniz demiştim ama gelmediniz. Yine müsaittir. Nerede barınmak istiyorsanız buna katkı sağlayıcı anlayıştayız.” diyerek konuşmasına son verdi.

 

HABER: MELİS BOZKUŞ / DENİZ TİCARET GAZETESİ

 

 

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER