© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Demiryolu Araçları ve Gezi Tekneleri yönetmelikleri değişti

Demiryolu Araçları Tescil ve Sicil Yönetmeliği ve Gezi Tekneleri ve Kişisel Deniz Taşıtları Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı.

Ulusal demiryolu altyapı ağında çalışmalarına rağmen şehir içi raylı toplu taşıma aracı şeklinde faaliyette bulunan banliyö demiryolu araçlarında, ulusal demiryolu altyapı ağı standartlarına uygun olması şartıyla TSI teknik ve idari şartları aranmayacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının, "Demiryolu Araçları Tescil ve Sicil Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği", Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Buna göre, Türkiye'de üretilen veya ithal edilen demiryolu araçlarının tescili için Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan TSI teknik ve idari şartlarıyla yönetmelikte belirtilen hususları karşılaması zorunlu tutuluyor ancak ulusal demiryolu altyapı ağında çalışmalarına rağmen şehir içi raylı toplu taşıma aracı şeklinde çalışan banliyö demiryolu araçlarında, ulusal demiryolu altyapı ağı standartlarına uygun olması halinde TSI teknik ve idari şartları aranmayacak.

Bakanlığın, "Gezi Tekneleri ve Kişisel Deniz Taşıtları Yönetmeliğince Atıfta Bulunulan Uyumlaştırılmış Standartlar veya Uyumlaştırılmış Standarda Karşılık Gelen Ulusal Standartlar Listesinin Yayımlanmasına İlişkin Tebliği" de Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu kapsamda, "Gezi Tekneleri ve Kişisel Deniz Taşıtları Yönetmeliği" ile atıfta bulunulan AB direktifi kapsamındaki standartlardan Türk Standardları Enstitüsü tarafından uyumlaştırılmış olanlar veya buna karşılık gelen ulusal standartların listesi yeniden düzenlendi. "Gezi Tekneleri Yönetmeliğinin 8'inci Maddesinde Yer Alan Uyumlaştırılmış Ulusal Standartların Listesinin Yayımlanmasına İlişkin Tebliğ" ise yürürlükten kaldırıldı. 

Yeni düzenlemeyle değişirilen "Gezi Tekneleri ve Kişisel Deniz Taşıtları Yönetmeliği"nin İktisadi İşletmeciler ve Kişisel İthalatçıların Yükümlülükleri bölümünde imalatçıların yükümlülüklerini belirleyen 8. madde "İmalatçının piyasaya arz etmiş olduğu herhangi bir ürünün bu Yönetmelikle uyumlu olmadığını düşünmesi veya böyle düşünmesini gerektirecek sebepler tespit etmesi halinde, imalatçının ilgili ürünün uyumunu sağlamak için derhal gerekli düzeltici önlemleri alması, gerekirse ürünü piyasadan çekmesi ya da geri çağırması gerekmektedir. Ayrıca, ürünün tehlike arz ettiği durumlarda, imalatçı, Bakanlığa derhal bu yönde bilgi vermek zorundadır. Bu bilgilerin arasında özellikle uyumsuzluğun sebebi ve alınan düzeltici önlemler belirtilir." ifadelerini ieçriyordu. 

Aşağıdaki linkten yönetmeliğe erişebilirsiniz.
http://http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/05/20170505-5.htm
 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER