Demir İpek Yolunda Türkiyeden İlk Treni Arkas Lojistik Çıkardı
GÜNDEMTarihi İpek Yolu'nu canlandıracak "Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Hattında Türkiyeden ilk tren Arkas Lojistik organizasyonu ile yola çıktı. Mersin-Yeniceden çıkan tren Gürcistan Azerbaycan ve Türkmenistan olmak üzere yedi gün sürecek yolculukta 4 ülkeye uğrayacak.
Törende konuşan Mersin Valisi Ali İhsan Su, Ben inanıyorum ki ülkeler arasındaki ticaret bundan sonra daha hızlı gelişecek ve seri bir şekilde yapılmış olacak. Bu hizmetlerin ülkemiz açısından çok büyük öneme sahip olduğunu belirtmek istiyorum diye konuştu.
TCDD taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Veysi Kurt, Türkiye-Çin ve Avrupa arasında çok önemli bir koridor olan Demir İpekyolunun ana parçasını teşkileden Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı Sayın Camhurbaşkanımızın teşrifleriyle 30 Ekimde startını almış ve ilk yük trenimiz akabinde Mersine ulaşmıştı. Bugün de ülkemizden Azerbaycana ilk ihracat trenimizi çıkarıyoruz. Ülkemize ve coğrafyamıza hayırlı olmasını diliyoruz dedi.
Arkas Lojistik Genel Müdürü Onur Göçmez ise Biz Arkas Lojistik olarak Türkiyeden çıkan ilk trenin yükleyicisi olmaktan dolayı mutlu ve gururluyuz. Bu bir başlangıç. Trafik Türkiye için çok önemli ve dünya tarafından da takip edilen bir trafik. O yüzden lojistik firmaları olarak, başta Arkas Lojistik olarak üzerimize düşen her türlü görevi yerine getireceğiz. Yenice istasyonu bizim için stratejik önemi olan bir istasyon. Arkas Holding olarak Yenice İstasyonunun yanında 600 dönüme yakın bir arsamız var. Arkas Lojistik olarak bu arazinin 20 dönümlük kısmında terminal hizmetleri vermeye önceden başladık. Bu hizmetin ilk meyvelerini almaya başlıyoruz. Bu koridor daha da gelişecek. Özellikle Orta Asyadan tahıl ürünlerinin buraya akması buradan da hazır gıdaların ve inşaat malzemelerinin ihracatı anlamında çok önemli bir trafik, geri dönüş sağlayacak. Hayırlı Olsun diye konuştu.
Demir İpek Yolu olarak adlandırılan bu hatta ilk taşıma organizasyonunu üstlenen Arkas Lojistik, tüm taşımayı kapıdan kapıya yapacak. Konteynerlerin iç yüklemesini de Mersindeki tesisinde gerçekleştiren Arkas Lojistik, Bakü ve Aşkaabata kadar mal teslimini gerçekleştirecek. Soya küspesi ve derz dolgu malzemesi dolu konteynerler Gürcistannın Ahıkelek istasyonunda Türk vagonlarından Azeri vagonlarına aktarılacak. Trenin 4 gün sonra Azerbaycana (Bakü), 7 gün sonra da Türkmenistana (Aşkaabat) varması planlanıyor.
Ekonomik ve uluslararası ilişkiler açısından bölgesel zenginliğe katkı sağlaması planlanan 838 kilometre uzunluğundaki hattın 76 kilometresi Türkiyeden, 259 kilometresi Gürcistandan ve 503 kilometresi ise Azerbaycandan geçiyor. Projenin Türkiye bölümünde 4 istasyon, 3 köprü ile 76 kilometrelik demiryolu inşa edildi.
Hatla Çin'den yola çıkan yükün Kazakistan ve Türkmenistan üzerinden Hazar Denizi ile Bakü Alat Limanı'na, oradan da Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması öngörülüyor.
İlk etapta hatla yıllık 1 milyon yolcu ve 6 buçuk milyon ton yük taşınabilecek. Taşıma kapasitesinin 2034'e kadar 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yüke çıkartılması planlanıyor.
İlginizi Çekebilir