© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

DEKAŞ Kazandı. Tahkim kararı iptal

Marin Romörkör'ün Dekaş'ı pasifize etme ayak oyunlarına Hukuk dur dedi. Tahkim kararını iptal etti

Denizcilik sektörünün yakından takip ettiği üzere, yaklaşık on yıldan bu yana DEKAŞ ile DEKAŞ'ın rakibi olan Marin Römorkör ve Kılavuzluk A.Ş. arasında süren hukuk mücadelesi devam etmekte. Marin Romörkör AŞ, DEKAŞ'ı pasifize etmek için, DEKAŞ'ı içten ve dıştan bulabildiği her türlü yolları denemiş hatta iddialara göre hukukun arkasından dolanarak ve mükerrer olarak DEKAŞ'a haciz işlemleri uygulatmış olduğunu da tüm denizcilik sektörünün takip ettiği bir olay...

Bütün bu olaylara karşı DEKAŞ yönetimi bıkmadan mücadeleyi sürdürdü. Ve geçtiğimiz gün İstanbul 17. Asliye Ticaret Mahkemesi, bu hukuksuzluğa dur diyerek verdiği kararla, Deniz Kılavuzluk A.Ş. ni haklı bularak Tahkim Kurulu Kararı'nı iptal etti.

Olaylar nasıl oldu?
3 kişilik Tahkim Heyeti geçtiğimiz yıl 13 Ocak’ta DEKAŞ’ın Marin Römorkör’e 56 milyon liralık tazminat ödemesi gerektiğine hükmetmişti. DEKAŞ tarafı tazminatın yanlış hesaplandığını ileri sürerek iptal davası açmıştı. DEKAŞ’ın Tahkim Heyeti kararının iptali için Marin Römorkör’e karşı açtığı davaya bakan İstanbul 16. Ticaret Mahkemesi geçtiğimiz yıl 28 Mayıs’taki duruşmada görevsizlik kararı vererek, dosyayı denizcilik konularına bakan İstanbul 17. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne göndermişti.

Bu dava sürerken Marin Romörkör isimli firma, tahkim kurulunun kararında belirttiği parayı alabilmek için icra yoluna gitti. DEKAŞ, bu icra işlemine  Anadolu 13. İcra Hukuk Mahkemesine itiraz etti ve icra durdu.

Ne var ki. Marin Romörkör böyle bir durdurma kararı ve yargıtay kararı yokmuş gibi davranarak bu kez de, Çağlayandan yeni bir mahkemeden aldıkları kararla yeni bir icra işlemi başlattı. DEKAŞ'ın bütün mal varlığını haczetti. ( Bu arada kılavuz kaptanların yatakları dahil)

DEKAŞ, bu haciz işlemi nedeni ile hukuki süreç tamamlanmadan Kılavuz şirketinin ‘yok edilmek istendiği’ değerlendirmesi yaparak 1 yıl süre ile iflas erteleme ile tedbir kararını aldı.

Bu kararla 57,6 milyon liralık tazminat kararı ile şirketin borca batık duruma geldiğini tespit eden Mahkeme, DEKAŞ’ı hacizlere karşı korumaya aldı. Daha önce haczi yapılan eşyaların da iadesini sağladı.

İstanbul 17. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin , Deniz Kılavuzluk A.Ş. ni haklı bularak Tahkim Kurulu Kararı'nı iptal etmesi, Marin Romörkörün DEKAŞ'dan talep ettiği  56 milyon Dolarlık tazminatın iptali ve Deniz Kılavuzluk A.Ş. üzerindeki tüm hacizlerin kalkması anlamına geliyor. Ancak, kararın Yargıtay süreci bulunuyor.


DEKAŞ
20 yıl önce, Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nde çalışan 122 kılavuz kaptanın ortaklığı ile kuruldu. Şirketin kuruluşunda Avrupa Birliği ülkelerindeki örnekler dikkate alındı. Şirket ortaklarının amacı, uluslararası taşımacılık yapan gemilere kılavuzluk hizmeti vermekti. TDİ’nin bir süre sonra çekildiği alanda DEKAŞ-Med Marine Konsorsiyumu hizmet vermeye başladı. Konsorsiyum, kısa süre içinde yaptığı yatırımlar ve hizmet kalitesini artırarak gelen gemilerin bekleme sürelerini ve meydana gelen kazaları azalttı.
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER