© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Covid-19 Dünyanın En Güney Noktası Antarktika'ya Nasıl Ulaştı?

Covid-19, ilk kez Çin'in Vuhan kentinde görülmesinden yaklaşık bir yıl sonra Antarktika'ya ulaştı.

21 Aralık'a kadar tek bir vakanın görülmediği dünyanın en güneyindeki kıtada 36 pozitif vaka olduğu doğrulandı.

Peki yeni tip koronavirüs Antarktika'ya nasıl ulaştı ve vakalar hakkında ne biliyoruz?

Şili Ordusu, Antarktika'daki General Bernardo O'Higgins araştırma üssündeki 26'sı asker, 36 kişinin Covid-19 testinin pozitif çıktığını açıkladı.

İstasyonda bakım çalışması yapan askerler ve 10 sivil müteahhite virüsün nasıl bulaştığı ve hastalığın kıtadaki diğer araştırma tesislerine de yayılıp yayılmadığı henüz bilinmiyor.

Euronews, istasyonu işleten Alman Havacılık ve Uzay Merkezi'ne (DLR) ulaştı ancak bu haber yayınlanana kadar yanıt alamadı.

Olayların zaman çizelgesi

İspanyol ve Şili medyasından gelen haberlere göre olaylar şu şekilde gelişti:

Şili donanmasına ait LSDH-91 Sargento Aldea gemisi, Kasım ayı sonlarında Punto Arenas limanında 200'ü aşkın mürettebatıyla Antarktika'ya gitmek üzere denize açıldı. Tüm mürettebata gemiye binmeden PCR testi uygulandı ve hepsi negatif çıktı.

LSDH-91 Sargento Aldea, 10 Aralık'a kadar Antarktika'da kaldıktan sonra Punto Arenas'a dönmek için ayrıldı.

Mürettebatın bir kısmı Punto Arenas'ta gemiden ayrıldı. Gemiden ayrılanlara 14 Aralık'ta uygulanan testlerin ikisi pozitif çıktı.

16 Aralık'ta, hala gemide bulunanlar başka bir PCR testine tabi tutuldu ve Talcahuano limanında önleyici bir önlem olarak karantina altına alındı.

Bu arada, Antarktika'daki istasyonda birkaç kişi Covid-19 semptomları gösterdi ve yapılan testlerin 36'sı pozitif çıktı.

Şili ordusu 21 Aralık'ta O'Higgins'deki vakalar hakkında bir basın açıklaması yayınladı.

Araştırma istasyonu boşaltıldı ve dezenfekte edildi. Test sonucu pozitif çıkanlar Punto Arenas'ta karantinaya alındı.

Virüs Antarktika'ya nasıl ulaştı?

Euronews'e konuşan Antarktik uzmanı Dr.Alan Hemmings, "Benim tek tahminim kıtaya gelen enfeksiyonun Şili'den ayrılmadan önce veya istasyona transit geçiş sırasında bir gemi veya uçakta bulaşması. İstasyonda tek bir kişinin enfekte olması, yakın çevresine ve ardından daha geniş çevreye yayılmasına neden olmuştur." yorumunda bulundu.

Antarktik kıtasında yerleşik kimse yaşamıyor. Kıtada, sadece kış mevsiminde 38 araştırma üssünde bin kadar bilim insanı görev yapıyor.

Virüsün kıtada nasıl bir etkisi olabilir?

Antarctic Science dergisinde geçen ay yayınlanan bir araştırma makalesine göre, kıtada vakalar doğrulanmadan öncesinde dahi birçok ülke '2020-21 saha sezonu' için bilimsel çalışma planlarını büyük ölçüde azaltma yoluna gitmişti.

Kıtadaki çalışmaların azalması, bilimsel aparatların kar yığınlarının altına gömülmesine yol açabilir.

Makalede, "İklim değişikliği devam ederken, kritik izleme çalışmaları kesintiye uğrarsa, iklim değişikliğinin giderek dramatik şekilde artan etkilerine dair kavrayışımız azalacaktır." ifadesi kullanılıyor.

Dr. Hemmings, Euronews'e kıta çevresinde bazı faaliyetlerin sürdürüldüğünü belirtti ve "Ulusal Antarktika programları, personeli ve bilim insanlarını ayrılmadan önce karantina altına alıyor" diye konuştu.

Antarktika kıtası, 2019-2020 yazında (ekim ile şubat ayları arası) önemli bir turistik nokta haline gelmiş ve 74 bin 401 ziyaretçi ile turist rekoru kırılmıştı.

Çoğu turistin transit geçiş yaptığı Şili ve Arjantin'de mart ve nisan aylarında erişim kısıtlaması nedeniyle, Covid-19 salgını, turizm sezonunu beklenenden daha erken sona erdirdi.

Antarktika'ya ulaşarak Gece Yarısı Güneşi'ni deneyimlemek daha zor bir hale geldi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER