Çin ve Rusya, koruma alanlarını engelledi
Yaşam / Magazin / TurizmÇin ve Rusya, Antarktika Okyanusunda Yeni Koruma Alanlarını Engelledi
Geçen hafta, Antarktika Deniz Canlı Kaynaklarını Koruma Komisyonu (CCAMLR), Güney Okyanusu'nda ekstra deniz koruma alanlarının (DKA'lar) oluşturulmasındaki altı yıllık çıkmazı çözmek amacıyla özel bir toplantı düzenledi. Ne yazık ki, Çin ve Rusya Antarktika Okyanusu'nun geniş alanlarını koruma altına alma planlarına direndiği için toplantı fikir birliğine varamadı.
Spesifik olarak, CCAMLR'nin 27 üye ülkesi, Doğu Antarktika, Weddell Denizi ve Antarktika Yarımadası'ndaki üç büyük ölçekli DKA teklifinin belirlenmesini onaylamak için bir araya geldi. Birlikte önerilen bu DKA'lar, Antarktika Okyanusu'nun yaklaşık 1,5 milyon mil karesini koruyacaktı. Bu, dünya hükümetlerinin 2030 yılına kadar dünya okyanuslarının en az yüzde 30'unu korumaya yönelik “30'a 30” taahhüdüyle uyumluydu. Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin 196 tarafı geçen Aralık ayında Kanada'nın Montreal kentinde bu hedefi kabul etti.
Belirlenen son MPA CCAMLR, 2016 yılında Ross Denizi bölgesindeydi. 430.000 mil kareyi kaplayan bu alan, dünyanın en büyük korunan alanıdır. Daha önce, 2009'da Komisyon, Güney Orkney Adaları çevresindeki 36.000 mil karelik okyanusu da koruma altına aldı.
CCAMLR, 1982'de Antarktika Anlaşma Sisteminin kilit bir aracı olarak kuruldu. Kilit rollerinden biri Antarktika Denizi'nin korunması olan Komisyon, bu bakir bölgeyi korumaya çalışırken ihtiyatlı bir yaklaşımı savunuyor ve bu, deniz koruma alanlarının oluşturulmasına yönelik baskıyı motive ediyor.
Ancak Çin ve Rusya daha fazla veri talep ederek eylemi erteledi. Pekin ve Moskova, DKA'nın genişleme planını, teklifin 2017'de küçültülmesinden sonra bile, 2010'da Avustralya tarafından ilk kez piyasaya sürüldüğünden beri engelliyor.
"Bilimsel araştırmalar, Güney Okyanusu'nu korumak için giderek artan acil bir ihtiyaca işaret ediyor. Antarktika ve Güney Okyanusu Direktörü Andrea Kavanagh, ne yazık ki, bu özel toplantı, önceki altı yıllık toplantılarda olduğu gibi sona erdi: iki ülke, diğer 25 CCAMLR üyesinin Güney Okyanusu MPA'ları ağına doğru ilerleme isteğini bloke etti. Pew Bartarelli Ocean Legacy Projesi'nde.
Antarktika bölgesi şu anda iklim değişikliğinden kaynaklanan muazzam ekolojik baskıyla karşı karşıya. Azalan buz örtüsü, Antarktika'nın fiziksel ve yaşam ortamında değişikliklere neden oluyor. Örneğin araştırmalar, deniz buzu koşulları değiştikçe penguen kolonilerinin dağılımının değiştiğini göstermiştir.
"Deniz buzunun varlığı, Antarktika krilinin yaşam döngüsü için çok önemlidir. Antarktika ve Güney Okyanus Koalisyonu'nun (ASOC) bilimsel ve politik danışmanı Rodolfo Werner, “Deniz koruma alanlarının oluşturulması çok önemlidir, çünkü her şeyden önce bu alanlarda balık tutmanın stresini ortadan kaldırarak biyolojik çeşitliliği korur” dedi.
İlginizi Çekebilir