© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Çin, petrol konusunda Rusya'ya yadım ediyor

ABD istihbarat teşkilatı, Çin'i Moskova'ya önemli teknoloji ve askeri donanım sağlayarak ve ülkenin özellikle ham petrol ihracatı başta olmak olmak üzere, Batı yaptırımlarından kaçmasına yardım etmekle suçladı

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Ofisi (ODNI), kısa süre önce gizliliği kaldırılan bir raporda, Pekin'in Rusya için hem batı yaptırımlarının hem de ihracat tedariklerinin etkisini azaltan çeşitli destek mekanizmaları izlediğini söyledi.

Rusya'ya, Avrupa pazarına ve dünyanın diğer bölgelerine büyük ölçüde kilitlenmiş olan ham petrolü için hazır bir pazar sağlamanın yanı sıra Çin, mali sistemini Moskova ile ticari etkileşimlere açtı ve Rus kuruluşlarının herhangi bir ödeme yapmadan mali işlemler yapmasına izin verdi. Batı müdahalesi. Pekin, Rusya'ya Ukrayna'da kullanılan kilit teknoloji ve çift kullanımlı ekipmanı sağlamakla da suçlanıyor.

Çin'in Moskova'nın yaptırımların etkilerinden kurtulmasına büyük ölçüde yardım ettiği alanlardan biri de petrol ve gaz ihracatı. Rusya'nın batı ülkeleriyle ticareti 20022'de büyük bir düşüş yaşarken, rapor Çin'in açığı kapatmak için işe yaradığını gösteriyor. Yıl boyunca Pekin ile Moskova arasındaki toplam ikili ticaret, 2021'e göre yüzde 30 artışla 190 milyar dolarlık rekor seviyeye ulaştı. Rusya'nın Çin'e ihracatı yüzde 43 artarak 114 milyar dolara ulaştı.

Geçen yıl Pekin'in Rusya'dan enerji alımı, 2021'deki 52 milyar dolara kıyasla 81 milyar dolara yükseldi. Bu yılın Mart ayında Rusya'dan yapılan ham petrol ithalatı günde 1,65 milyon varile ulaşarak Rusya'nın en büyük ham petrol alıcısı olarak Hindistan'ı geride bıraktı. Mayıs ayında Moskova, geçen yılın ilk çeyreğine göre yaklaşık yüzde 25'lik bir artışla ve Çin'in talebinin yaklaşık yüzde 15'ini oluşturan Çin'e günde yaklaşık iki milyon varillik rekor bir ihracat yaptı.

Rusya tankerlerinin çoğu yaptırımlarla karşı karşıya kalırken, Çin, ham petrolü Çin limanlarına taşımak için süper tankerler ve sigorta teminatı sağlayarak Rusya'nın Ural petrolünün taşınmasına yardım etmeye devam ediyor. Ticaret kaynaklarına ve izleme verilerine atıfta bulunan rapor, bu yılın Ocak ayı itibariyle en az dört Çinli süper tankerin Rus Uralları ham petrolünü Çin'e sevk ettiğini öne sürüyor. Yıl boyunca, Rus ham petrolünü taşımak için toplam 18 Çinli süper tanker ve 16 Aframax boyutlu gemi kullanıldı. Kapasite, 15 milyon tonu veya toplam Ural ihracatının yaklaşık yüzde 10'unu taşımak için yeterli.

Basın araştırmalarına atıfta bulunan raporda ayrıca Çin'in, yaptırımlara ve ihracat kontrollerine rağmen milyonlarca dolar değerinde ABD yapımı veya ABD markalı yarı iletkenlerin Rusya'ya akmasıyla Moskova'nın yarı iletken satın almasında ana kanal haline geldiği gözlemleniyor. Ocak 2022'den Eylül 2022'ye kadar olan dokuz aylık dönemde Çin'in Rusya'ya yaptığı yarı iletken ihracatı, 2021'in aynı dönemine göre yüzde 19 arttı.  

Rapor ayrıca Çin'in, yuan cinsinden ikili ticaretin artan payı ve her iki ülkenin yerel ödeme sistemlerini kullanımının yaygınlaşmasına dayalı olarak finansal sistemini Rusya'ya önemli ölçüde açtığını gösteriyor. Aslında, yuan olarak ödenen Rus ihracatının payı, savaş başlamadan önce yüzde 0,4'ten Eylül 2022'de yüzde 14 arttı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER