Çevre Bakanı’ndan sahillere yeni düzen
Yelken / Tekne / MarinaMehmet Özhaseki, sahilleri belirli bir kullanım sistemine bağlayacak çok önemli ve çok kapsamlı bir proje hazırlıyor.
Hürriyet gazetesinden Fatih Çekirgenin yazısına göre; Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, sahilleri belirli bir kullanım sistemine bağlayacak çok önemli ve çok kapsamlı bir proje hazırlıyor.
Mesela Göcek’i ele alalım. Burası dünyanın en güzel körfezlerinden biridir. Onlarca koy vardır. Her bir koy ayrı bir güzellik. Ancak buralarda önüne gelen demir atıp günlerce, hatta aylarca kalabiliyor. Bu hem deniz hem çevre için çok zararlı. Şimdi Göcek’teki tüm koylar inceleniyor. Diyelim ki Bedri Rahmi Koyu. Ne kadar şamandıra ve mapa gerektiği belirlenecek. Ve belirli aralıklarla şamandıralar konulacak. Aynı zamanda da kıyılara teknelerin bağlanması için mapalar koyacağız. (Muhtemelen 50’şer metre civarında)
Gerçekten de Göcek ve benzeri körfezler için böyle bir uygulama şart. En azından hem atılan demirler ve çapalarla perişan olan, çölleşen deniz dibi florası kurtulacak hem de kirlilik engellenecek.
Nitekim Bakan Özhaseki devam ediyor:
-Bu şekilde yüzlerce şamandıra/tonoz ve mapa yerleştirilecek. Bunların dışına demir atılmayacak. Ağaçlara bağlanılmayacak.
BAĞLANMA FİYATI NE OLACAK
Bu noktada soruyorum:
-Akdeniz’de birçok benzeri koyda olan bu uygulamanın elbette bir maliyeti de olacak. Bu belirlendi mi?
-Hayır henüz bir şamandıraya bağlanma fiyatı belirlenmedi. Teknelerin tonajlarına göre değişir. Elbette bu sistem için de ihaleye çıkacağız. Buraları yaptıracağız. Açık olan şu ki, hazırladığımız projelerle bütün sahillerimize böyle bir düzen getireceğiz. Yani kapanın elinde kalmayacak. Gelecek nesillere daha temiz, daha güzel ve bakımlı denizler bırakmak hedefimiz. Ayrıca olayın turizm boyutu da var. Böyle bir sistem elbette yat turizmindeki rekabet gücümüzü artıracak.
PLAJLARA YENİ SİSTEM KAÇAKLAR YIKILACAK
Çevre Bakanı Özhaseki’yle sohbetimiz sırasında öğreniyorum ki;
Sahillerimiz üzerindeki bu kapsamlı araştırma yalnızca yat turizmini içeren koyları değil plajları da kapsıyor.
Aynen şöyle diyor: Bütün sahilleri incelerken, yalnızca deniz tarafını değil karayı da inceliyoruz. Yani plajlar.
Kamunun hakkını, halkın hakkını yedirtmeyeceğiz. Denize 50 metre kamunun hakkıyken gelip ücretli plaj yapamayacaklar. Kaçak olanların da tamamını yıkacağız. Son zamanda Turizm Bakanlığımız halk plajlarını açıyor. Biz de tamamına destek veriyoruz. Halk plajı olarak Turizm Bakanlığı’ndan önüme gelen tüm projeleri imzaladım. Elemanlarımız var gücüyle çalışıyor. Madem Göcek örneğini verdiniz. Muhtemelen bu sezon tonoz/şamandıra ve mapaların inşaatıyla geçer. Yani en fazla önümüzdeki yaza hazır olur.
İlginizi Çekebilir