Caretta Caretta Katliamı
GÜNDEMAdana'da yüzlerce deniz kaplumbağası telef oldu.
Deniz kaplumbağaları için ağustos ayında dalyanda yumurtlama mevsimi olarak biliniyor. Bu tarihlerde itibaren balıkların dalyanda kalmaları için çit kurma işlemi başlıyor. Havaların soğumaya başladığı dönemde, kasım ayının ilk haftalarında çitlerin açılması gerekiyor. Bu sayede, yumurtadan çıkan deniz kaplumbağaları sıcak denizlere gidebiliyor. Ancak sık örülen ve sökülmeyen çitler, kaplumbağaların denize açılmasını engelleyerek, mahsur kalmasına neden oluyor. Bu durum bugünlerde yüzlerce deniz kaplumbağasının suyun soğukluğu nedeniyle bir o kadarının da can çekişmesine neden oluyor.
Dalyanın yakınındaki bir köyde yaşayan ve olaya şahit olan Hakkı Altan, "Gezdiğimiz bazı yerlerde yüzlerce deniz kaplumbağasına rastladık. Nesli tehlike altındaki bu kaplumbağaların dalyandan çıkamadan telef olması çok üzüntü verici. Yetkililerin harekete geçmesini istiyoruz. Bu kaplumbağalar ölmesin." dedi.
Bu durumun aslında hemen her yıl yaşandığına ancak yaya olarak ulaşımı çok zor bir yerde olduğu için basında gündeme gelmediğine işaret eden Hakkı Altan, ?Bu kaplumbağalar temmuz aylarında buraya geliyor. Dalyana giren hayvan yumurta yaptıktan sonra çit çevrili olmasından dolayı dışarı çıkamıyor. Sığ denizde don olayı olduğu zaman kaplumbağalar donup ölüyor. Sıcak denizlere açılamıyor." diye konuştu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nce yapılan ihale ile dalyanı bir yıllığına kiralayan su ürünleri kooperatifi, balık çıkışlarını engellemek için dalyanı boydan boya 300 bin adet kamışla kafese aldı. Dalyanın sığ sularında büyüyen ve ekonomik büyüklüğe ulaşan balıklar, dışarı çıkmak istediklerinde çit örgülere takılıyor. Balıkları hapseden bu uygulama, deniz kaplumbağalarının ise sonu oluyor. Dalyanda ağırlıklı olarak, çipura, levrek ve kefal avlanıyor.
Öte yandan konuyla ilgili görüşü alınmak istenen su ürünleri kooperatifi yetkililerine ulaşılamadı.
Bölgede yaşayan köylülerce Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün yeterli denetimi yapmadığı iddia ediliyor. Çit aralıklarının suyun bile geçmesini engellediği, halbuki bu aralığın 2?3 santimetre olmasının gerektiği belirtiliyor.
İlginizi Çekebilir