Can Yeleklerini Paris MoU'ya şikayet etti
GÜNDEMYurt dışında can yelekleri yüzünden cezalandırılan Türk geminin kaptanı can yelekleri üreticisini Paris MoU'ya bildirerek üreticinin takip altına alınmasını istedi
Haziran ayında Karadeniz limanından hareket ederek Akdenize giden bir Türk gemisi limanda geçirdiği Port State kontrolunda gemisinde bulunan Türk ürünü can yeleklerinin standart dışı olması ve yapılan basit testte kaldırma gücünün olmadığı gerekçe ile bulunduğu liman tarafından cezalandırılmasını haksız ve onur kırıcı olarak nitelendirdi.
Hatanın gemide değil can yeleği üreticisinde olduğunu ifade eden ve adının açıklanmasını istemeyen Türk Kaptan, böyle basit olaylardan Türk gemilerinin yabancı limanlarda cezalandırılarak yabancı yetkililer tarafından gemideki Türk malı can yeleklerinin gemiden zorla alınıp çöpe atılarak yerine yabancı marka bir malzemenin konulmak mecburiyetinde bırakılmanın onur kırıcı olduğunu söyledi.
Tutulan raporun gemi jurnal defterine işleğini söyleyen kaptan jurnal defterine şunları yazmış:
yapılan talimde can yeleklerinin kullanışlı ve güvenilir olmadığı tespit edilmiştir.can yeleğinin suya ilk temasından sonra kaldırma gücünün çok zayıf olduğu Sıfır havada bile can yeleğinin güvenilirliği yok denecek kadar az olduğu görülmüştür.
Bunun dışında can yeleğinin üzerinde bulunan etiketin suya ilk temasta kenarından açıldığı ve üzerindeki yazıların bir kısmının silindiği görülmüştür ki bu etikette can yeleğinin üretim bilgileri dışında kullanım talimatıda mevcuttur.
Ayrıca can yeleğinin İçindeki malzemenin güvenilir olmadığı dış malzemesininde aynı şekilde mukavemetsiz olduğu tespit edilmiştir.Sonuç olarak can yeleklerinin kullanışsız ve güvenilir olmadığı tespit edilmiştir
Türk gemi kaptanı durumu Paris MoU'ya da bildirdiğini ifade ederek, Türkiye üretilmiş .... marka can yeleklerinin sadece gemide değil üreticinin de denetlenmesini istedi
Olay hakkında görüş bildiren uzmanlar ise Türkiye'de ne yazık ki bir malzeme üretildiğinde tip sertifikası ve sertifika yetkisi almak için üreticilerin ilk ürettikleri malzemelerin dünya standarlarında olduğu ancan daha sonraki zamanlarda piyasa rekabeti başta olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı kazanç sağlamak amacıyla ürettikleri malzemeden çalma yoluna gittiğini söylediler.
Her üretilen malzemenin tek tek kontrolünün mümkün olmadığınıda ifade eden uzmanlar, gemi kontrollarında kontrol elemanların önce gözle bakarak daha sonra da sertifikalarının durumuna bakarak denetimlerini tamamladıklarını ifade ettiler.
Can yeleği üreticileri ise:
1 temmuz 2010 dan itibaren IMO tebliği ile Aşina olduğumuz tip canyeleklerinin artık tarihe karıştığını, MSC.200 diye bilinen yeni kurallar ile SOLAS* uyumlu canyeleklerinin yalnızca test usulleri değil yapısal özellikleri de değiştiğini bildirdiler.
Bu tebliğle birlikte SOLAS'ta daha önceleri çocuk ve yetişkin için canyeleği zorunluluğu bulunmasına rağmen artık bebekler (infant) için de canyeleği zorunlu oluyor. (2010 eklemelerini de kapsayan MSC.48 (66) tebliği)
IMO MSC.81 ile tebliğ edilen ve MSC.200 ve MSC.226 ile düzenlemeler getirilen tebliğlere göre 1 Temmuz 2010 tarihinden sonra SOLAS'a tabi tüm deniz araçları ve platformlar için tedarik edilen Can Kurtarma Teçhizatları bu tebliğlerde belirtilen testlerden geçmeli ve belirtilen özelliklerde olmalı. Canyelekleri bu düzenleme ile daha önce kullanılan tiplere oranla can güvenliğini en üst seviyede tutmak amacıyla biraz daha detaylı bir tip olarak karşımıza çıkmakta.
Can yeleği üreticileri 1 temmuz 2010 tarihinden sonra gemilerdeki can yeleklerini değiştirmemiş olan gemi ve kaptanların yut dışında sıkıntı yaşabileceklerini söylediler
İlginizi Çekebilir