Çaka bey, Özata tersanesine iade ediliyor
GÜNDEMÇakabey'in İzmir Büyükşehir Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından şartnameye aykırı olarak geçici kabulünün yapıldığı iddia edildi
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 117 milyon euro (327 milyon lira) ihale bedeliyle yaptırdığı yeni vapurlarla ilgili fiyaskonun boyutları her geçen gün büyüyor. Büyükşehir tarafından, Yalova'da imal edildiği tersaneden yerel seçimler öncesi apar topar İzmir'e getirilen ama eksikleri nedeniyle 84 gün boyunca sefere çıkamayan yolcu vapurlarının ilki olan Çakabey'deki sorunlar bir türlü giderilemedi.
Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 23 milyon liraya aldığı vapuru Yalova'da yaptırdığı tersaneye geri göndermek zorunda kaldı. İzmir'den Cumartesi yola çıkan vapur, tersanede bakıma alınacak ve eksikleri giderildikten sonra tekrar İzmir'e geri getirilecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 15 vapur için açtığı ihaleyi 117 milyon Euro'luk teklifi ile Yalova'da üretim yapan Öz Ata Tersanecilik isimli kazanmıştı. İzmir'e getirilen ilk vapur olan Çakabey'in tanıtımı ve açılışı seçimler öncesi 8 Şubat'ta Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından yapılmış ve ilk seferini Konak-Karşıyaka arasında gerçekleştirmişti.
Yerel seçimler öncesi İzmirlilerden oy toplamak adına Yalova'dan, İzmir'e getirilen geminin tanıtımı yapılmasının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çakabey isimli geminin geçici kabulünü uzun süre yapamamıştı. 84 gün boyunca iskelede bekletilen vapurla ilgili yaşanan fiyaskoyu ilk Yeni Asır gündeme getirmişti.
Vapur içinde yapılan tadilatın tamamlanarak şartnameye uygun hale getirilmesinin ardından önce Klas Belgesi sonra da İzmir Liman Başkanlığı'ndan Denize Elverişlilik Belgesi'ni almıştı.
Bostanlı'da demirli kaldı
Çakabey, Mayıs ayı başında eksiklerinin giderildiği belirtilip körfez içinde yolcu taşımaya başlamıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZDENİZ tarafından hizmete sokulan Çakabey'in aslında Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından şartnameye aykırı olarak geçici kabulünün yapıldığı iddia edildi.
5 ay boyunca, İzmirliler'in canını hiçe sayarak körfez içi ulaşımda kullanılan gemi, Bostanlı İskelesi'nde 10 gün demirli kalmıştı. Çakabey'in sefer de geçici kabulünün nasıl yapıldığı ve 'Klas Belgesi'ni nasıl aldığı koca bir soru işareti olarak kaldı.
Çakabey ile ilgili olarak soru yönelttiğimiz İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı yetkilileri ise sessizliğini korudu. 1881 Atatürk de 2 ayı aşkın bir süre bekledikten sonra geçtiğimiz günlerde seferlere başlayabildi.
İlginizi Çekebilir