© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Bu gemi durdurulmalı

Aliağa'ya söküm için getirilecek KUITO isimli gemi yüksek oranda tehlikeli madde taşıyor. Survey raporları da güven vermiyor

1997 yapımı olan Kuito isimli tanker gözüken ama aslında yüzer rafineri olarak çalışan gemi. Aliağa gemi söküm tesislerine sökülmek üzere getiriliyor. Çarşamba günü Aliağa'da olması beklenen gemi ne yazık ki beraberinde petrol artığı ve yüksek oranda radyasyon ile birlikte pek çok atığı da beraberinde getiriyor.

Basın da geminin tehlikesi üzerinde yayınlar yapılması üzerine açıklama Gemi Sander başkanı Adem Şimşek açıklama yapmak zorunda kaldı. Ne var ki Adem Şimşek'in açıklamaları da pek inandırıcı gelmedi. Adem Şimşek'in açıklamasına inanmayanlar, gemiyi söküm için almışlar, hatırı sayılır para ödemişler geri gitmesini istemeyecek ama,

Zira Adem Şimşek'in açıklamasında söz ettiği ARPS  ve Sea2Cradle isimli iki survey bürosunda kendi sitelerinde bile radyasyon konusunda hangi resmi kurumlardan akredite olduğu açıklanmamış.

Bureau Veritas isimli dünyaca ünlü klas kurumun Türkiye'de sahte belge tanziminin tespit edilmesiyle yetkilerinin Denizcilik haberleşme ve Ulaştırma bakanlığınca iptal edildiğini göz önüne alırsak, Yabancı survey kurumlarının da tehlikeli madde taşıyan bir geminin yabancı limanlara, hele hele söküme gidebilmesi için  alıcaya olumlu rapor vermesi anormal karşılanmamalı. 

Bu durumda Türkiye limanlarına söküm için gelen gemilerin tehlikeli madde ve radyasyon kontrolunu milli kurumlara yaptırması gerekmektedir.  Kuito isimli gemi de, Milli survey kurumları ve TAEK kontrolundan geçmeli. Ya da mahrece iade yoluyla geldiği limana geri gönderilmelidir. şeklinde konuşuyorlar.

haberin yazıldığı şu anlar da da Çevre Mühendisleri Odası, Aliağa Liman başkanı ve kaymakamlıktan yetkililer gemi söküm alanına doğru yola çıktılar.



İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER