© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Boğaz ve Çanakkale Boğazı geçiş ücretleri zamlı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın sitesine göre, 1 Temmuz'dan itibaren Türkiye, Türk boğazlarından geçen gemilerin geçiş ücretlerini artıracak.

Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu'na göre, 1 Temmuz'dan itibaren Türk boğazlarından geçiş yapan gemilere yeni tarifeler getirilecek. Gemiler için geçiş ücreti oranı ton başına 5,07 dolar olarak belirlendi ve bu da ücretleri 2022'ye göre 6,3 kat artıracak.

Bakan, gemilerin boğazlardan geçişine ilişkin ücretin Montrö Sözleşmesi'nin Türkiye'ye tanıdığı haklara uygun olarak yapıldığını hatırlattı. 1983'ten 2022'ye kadar boğazlardan geçiş ücreti sabitti ve 39 yıldır değişmedi. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca endeksleme her yıl gerçekleştirilecek . 

A. Uraloğlu, ücretlere ilişkin güncellenen verilere atıfta bulunarak, tarifenin 1983'ten 2022'ye kadar olan ilk endekslemesinden önce, bu yılın 1 Temmuz'undan sonra 10 bin ton taşıma kapasiteli bir gemiden yaklaşık 3.240 bin dolar ücret alındığını; Böyle bir gemiden alınacak ücret zaten 20 milyar 370 bin dolar olacak.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER