© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Bizden Kaçan Balığı Avlayamayacaklar!

Su derinliği, Yunanistan'ın Türkiye'den kaçan balıkları avlama şansını ortadan kaldıracak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ''Yunanistan'ın bizden kaçan balıkları hiçbir şekilde avlama şansı yok. Çünkü derinlik, bizim 24 metreye çıkarıp da şu anda balıkçılarımızın şikayet ettiği husus, Yunanistan'da ise 50 metre'' dedi. Eker, derinlik mesafesinin artırılmasının balık tutmayı zorlaştırdığı, giden balıkların Yunanistan'da avlandığı iddialarının haklı olmadığını söyledi.

Yunanistan'ın kaçan balıkları avlayamayacağına dikkat çeken Eker, ''Biz derinliği 18 metreden 24'e çıkardık. Bizimkiler kızıyor, 'Niye 24 yaptınız' diyor. Halbuki Yunanistan'da 50 metre. Onun için hiçbir şekilde gerçek de değil doğru da değil. Avrupa'nın bütün ülkelerinde 50 metredir'' diye konuştu.

Sahilde, kıyı alanlarında ve çok derin olmayan sularda yavru balıklar ile yumurtaların bulunduğunu belirten Eker, "Balıkları korumamaz lazım. Eğer gelecekte mevcut balıkçılarımızın çocukları ve torunları da balıkçılık yapacaksa, bu tedbirleri almamız lazım. Hayır 'Biz 30, 40, 50 yıl sonra balıkçılık yapmayacağız, Karadeniz'de, Akdeniz'de, Marmara'da balık diye bir şey bırakmayacağız, 10-20 yıl içinde bitireceğiz' gibi bir kararımız varsa o zaman bu şartları aramayalım. Böyle bir şey yok" dedi.

Akdeniz mıntıkasındaki toplam palamut balığının yüzde 90'ını Türkiye'nin avladığını belirten Eker, "Tur atıyor, gidiyor, geliyor, bizimkiler avlıyor. Onun için gerçekçi değil'' dedi.

Amaçlarının sürdürülebilir bir avcılık politikası uygulamak olduğuna dikkat çeken Eker, ''Biraz balıkların büyümesine, yuvalarının bozulmamasına yardımcı olmamız lazım. Böylece daha çok balık yiyelim. İlk bir iki gün, özelikle endüstriyel balıkçılar, yani büyük teknelerde balık avlayanlar, onların şöyle bir şeyi oldu, 'Balık kalmayacak, bulamayacağız, çok pahalı olacak' falan. Aksine, ikinci gün gittiler, çok balık avlandı. O avlananlarla da balık fiyatları tüketicinin memnuniyetini gerektirecek düzeye indi'' dedi.


İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER