© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Binlerce ton çöp Ege Denizi’ne döküldü

Regülatör kapakları açılınca binlerce ton çöp Ege Denizi ve Bafa Gölü Tabiat Parkı’na “akıtıldı”.

Toplam uzunluğu 584 kilometre olan Büyük Menderes Nehri’nin, Afyonkarahisar, Uşak, Denizli ve Aydın’dan toplayıp regülatör kapaklarında biriken katı ve sıvı atıklar, uzmanların bütün uyarılarına rağmen dikkate alınmadı.Ekositemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ile Söke Sulama Birliği yöneticileri yaklaşık bir ay önce yaptıkları incelemede, sulama amacıyla kapatılan Aydın’a bağlı Söke Ovası’ndaki regülatör kapaklarında binlerce ton atık biriktiğini saptadı.   Eylül ayı başında kapakların açılmasıyla atıkların denize bırakılacağını öne süren EKODOSD, Aydın Valiliği, Çevre Şehircilik il Müdürlüğü ile DSİ’ye başvurarak, “bir çevre felaketine yol açmaması için” söz konusu atıkların temizlenmesini istedi.

Yapılan uyarıların dikkate alınmaması üzerine önceki gün açılan kapaklarla birlikte, binlerce ton katı ve sıvı atık, Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’ndan, Ege Denizi ve Bafa Gölü Tabiat Parkı’na döküldü.

HİÇBİR ŞEY YAPILMADI
Milli Park ve Bafa Gölü’ndeki yaşama can suyu veren Büyük Menderes Nehri’nin son yıllarda insan kaynaklı kirlilikle boğuştuğunu belirten EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Büyük Menderes Nehri, artık bereketten çok kirlilik getiriyor” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Katı atık kirliliği aşırı arttı. Atıkların Söke regülatöründe biriktiğini, kamyonlar dolusu çöpün kapaklar açılmadan buradan alınması için ilgili kurumları bilgilendirdik. Aydın Valiliği’nden gereğinin yapılması için, Çevre il Müdürlüğü, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü’ne ve Söke Belediye Başkanlığı’na gönderildiği yazı tarafımıza da ulaştırıldı. Ancak aradan geçen bir ay sürecinde herhangi bir müdahalenin yapılmadığı ortaya çıktı.”

Sürücü, “Ev eşyalarından, pet şişelere, zirai ilaç kutularına, çocuk bezlerine, köpüklere, konserve kutularına, plastik eşya ve naylonlara, içecek şişeleri, kutuları ve birçok hayvan leşiyle birlikte ne kadar atık varsa, kapakların açılmasıyla birlikte Menderesin ana yatağına doldu, deniz ve göle ulaştı” diye konuştu.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER