© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Batıçim'den Aliağa Liman Yatırımı

İzmir'in en köklü sanayi tesislerinden biri olan ve son yıllarda enerji sektöründe de büyümesini sürdüren Batıçim, enerji ve çevre için 103 milyon dolarlık yatırıma imza atacak.

BATIÇİM'DEN ALİAĞA'YA EK LİMAN YATIRIMI 

İzmir'in en köklü sanayi tesislerinden biri olan ve son yıllarda enerji sektöründe de büyümesini sürdüren Batıçim, enerji ve çevre için 103 milyon dolarlık yatırıma imza atacak.
Enerji yatırımları ile maliyetini azaltmayı hedefleyen Batıçim, çevreci yatırımları ile de sektörde öncü olmayı amaçlıyor. Sıkıntılı bir yıl olması beklenen 2012 yılında yüzde 8 büyümeyi amaçlayan Batıçim, rüzgar enerji santralı da kurmak isterken, Aliağa'daki limanını daha da büyütmek için harekete geçti. Her dönemde yaptıkları yatırımlarla maliyetlerini düşürmeyi ve çevreye daha da duyarlı hale gelmeyi hedeflediklerini belirten Batıçim Yönetim Kurulu Murahhas Azası Tufan Ünal, yeni dönemde de çevre ve enerji için 103 milyon dolarlık yatırım gerçekleştireceklerini söyledi. Nisan ayında Batıçim İzmir tesisinde 16 milyon dolarlık yatırımla Atık Isı Geri Kazanım Enerji Santralını kuracaklarını ifade eden Ünal, "Bacadan atılan atık ısıdan yararlanılarak yıllık 70-75 milyon kilovat/saat elektrik enerjisi üretilecek. Bu, yıllık enerji tüketimimizin yüzde 30'unu karşılayacak. Batısöke tesisinde de aynı tarihte devreye girecek ve 12 milyon dolar yatırımla kurulacak santralda da 40-45 milyon kilovat/saat enerji üretilecek. Aynı şekilde ihtiyacımızın yüzde 30'u buradan karşılanacak" dedi.

Elektrik tasarrufu

Üretim hattının yenilenmesi için İzmir tesislerinde 2012 yılında yaklaşık 12 milyon euroluk yatırımla Dik Hammadde Değirmeni'ni hayata geçireceklerini anlatan Ünal, bu sayede elektrikte de yüzde 25'e varan tasarruf sağlayacaklarını kaydetti. Ünal, hem Söke hem İzmir'de enerji kesintilerden kaynaklı toz salınımını azaltmak için de 3 milyon dolarlık bir yatırım yapacaklarını belirterek şöyle konuştu: "Bu yatırımlar sonucunda her yıl yaklaşık 120 milyon kilovat saat elektrik enerjisi fosil yakıt kullanılmadan üretilecek, yani atmosfere verilecek 56 bin 500 ton karbondioksit emisyonu ortadan kalkacak. Atmosfere verilen her 1 ton karbondioksitin tutulması için 45 ağaç dikilmesi gerekiyor ki, bizim yatırımlarımız sonrası emisyonu önlenecek karbon miktarı 2 milyon 540 bin ağacın tutma kapasitesine eşdeğer."
Ünal, bu yatırımların toplamının 47 milyon doları bulduğunu, bunlara ek olarak, Kovada-1 ve Kovada-2 Hidroelektrik Santralları'na yaptıkları 56 milyon dolarlık yatırımın da eklendiğini anlattı. Ünal, çevreci yatırımlara devam edeceklerinin de altını çizdi. Ünal, doğalgaz, hidroelektrik santralından sonra rüzgar enerji santralı kurmak için de çalışma yaptıklarını sözlerine ekledi. Kendisinin de ortakları arasında yer aldığı Enda Enerji Holding'e talip olduklarını ancak alamadıklarını belirten Tufan Ünal, Alman firmanın Enda'yı daha da büyüteceğine inandığını kaydetti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER