Başkanı hastanelik eden mücadele
GÜNDEMİztuzu Plajı'nın işletme hakkının ilçe belediyesinden alınarak valilik bünyesindeki şirkete devredilmesini önlemek için yapılan eyleme katılan Ortaca Belediye Başkanı CHP'li Hasan Karaçelik hastanelik oldu.
Ortaca İlçesi Dalyan Mahallesi'ndeki dünyaca ünlü İztuzu Plajı, geçen 11 Haziran'da Belediye'den alınarak, Valilik bünyesindeki İngiliz ortaklı DALÇEV adlı özel bir şirkete verildi. Bunun üzerine çevreciler harekete geçti. İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu (İKUP), imza kampanyası başlattı. İztuzu Plajı Boğazağzı Günübirlik Alanı'nın kamuoyu bilgilendirilmeden, ihale yapılmadan kiralandığı ve Ortaca Belediyesi'nin taleplerinin yok sayıldığı öne sürüldü. İlçe belediyesi tarafından İztuzu'nun işletmesinin kendilerine verilmesi ve ihalenin iptali için Ortaca Kaymakamlığı'na Muğla İdare Mahkemesi'nde iki ayrı dava açıldı.
Mahkeme önce yürütmeyi durdurdu sonra kaldırdı
Mahkeme 23 Haziran'da oybirliğiyle dava konusu ihalenin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Aynı mahkeme itirazlar üzerine aldığı ikinci bir kararla, durdurma kararını 29 Eylül'de kaldırdı. Mahkemenin bu kararı üzerine işletme hakkını elinde bulunan valilik, geçen 6 Kasım'da Kaymakamlığa İztuzu'nun boşaltılması için bir yazı gönderdi. 18 Kasım'da Ortaca Belediyesi'ne gönderilen Kaymakam Hüseyin Yılmaz imzalı yazıyla, doğal SİT alanları ile özel çevre koruma bölgesinde bulunan, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki günübirlik alan ve tesislerin boşaltılarak Valiliğe (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne) teslim edilmesi istedi. Tahliye kararı İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu, Dalyan halkı ve çevreciler ile Dalyan'daki tekne sahiplerinin tepkisine neden oldu. Tahliyeyi engellemek için aralarında CHP'li Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik, çevreciler ve sivil toplum kuruluşları üyelerinin de bulunduğu grup, İztuzu'nda geçen perşembe günü beklemeye başladı.
Malzeme sayımı için 15 gün süre
Grup el ele tutuşarak, tahliye için gelen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan bir müfettiş ile 4 korumanın da aralarında bulunduğu heyeti tesislerin bulunduğu alana sokmadı. Güvenlik güçlerinin de hazır bulunduğu bölgede; Dalyan Karakol Komutanı Üsteğmen Emre Altan İle Ortaca Jandarma Garnizon Komutanı Yüzbaşı Haluk Türkoğlu, çemberi güçlükle yararak CHP'li Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik ile bir süre görüştü. Görüşmeye Ortaca Belediyesi'nin avukatı Berna Babaoğlu da katıldı. Başkan Karaçelik'in İztuzu'ndaki günübirlik tesislerdeki demirbaşlar ile diğer satışa sunulan malzemelerin sayımı için 15 gün ek süre isteği kabul edildi. Bunun üzerine sözleşme yapılmasının ardından, tahliye için gelen heyet bölgeden ayrıldı.
Başkan fenalaştı
İztuzu için iki gün boyunca toplantı yaptığı ve uykusuz olduğu öğrenilen Başkan Karaçelik, eylemin sonunda fenalaştı. Tansiyonu 24'e çıkan Başkan Karaçelik, tekneyle önce Dalyan'a oradan da Ortaca Özel Yücel Hastanesi'ne götürüldü. Tansiyonu düşürülemeyen Başkan Karaçelik'in önlem amaçlı gece yarısına kadar uyutulduğu açıklandı. Tansiyonu düşen Başkan Karaçelik, evinde istirahat etmesi şartıyla taburcu edildi.
Kalbinde ritim bozukluğu
Başkan Karaçelik, hastaneye getirildiğinde tansiyonunun 24'e 12 olduğunu belirten Hastane Başhekimi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Turgay Artun "Bütün müdahalemize rağmen tansiyonu düşmeyince mecburen uyutmak zorunda kaldık. Çünkü daha önce de tansiyon nedeniyle hastanemizde tedavi görmüş ve kalbinde de ritim bozukluğu (taşikardi) teşhis edilerek tedavi etmeye çalışmıştık. Gecenin geç vaktinde tansiyon normale dönünce evine gönderdik" dedi.
'Yüzde 70' i İngiliz şirket ihaleden sonra kurulmuş'
Evinde dinlenen Başkan Hasan Karaçelik, açıklama yaptı. Hukukun çiğnendiğini savunan Karaçelik şunları söyledi: "Valilik kanalıyla seçimlerden önce belediyemize bir yazıyla, seçim sonrasında belde belediyelerin kapatılacak olması nedeniyle Dalyan Belediyesi'nin şirketince işletilen İztuzu Plajı Günübirlik Tesislerinin çalıştırılma hakkının Ortaca Belediyesi'ne geçmesi için resmi yazıyla başvurmamız bile istendi. Bu yazı elimizde mevcut. Sonra bizim haberimiz olmadan ihale açıldı. İhaleye katılan yüzde 70'i İngilizlere ait özel şirketin de ihaleden iki gün sonra kurulduğu belgelerle tespit edilmiş durumda. Bütün bunlara rağmen yasal olmayan bir şekilde tesislerin teslim edilmesi isteniyor. Şu anda ihalenin iptali ve yürütmeyi durduran kararın iptali için dava açtık. Bütün bunlar gelişirken gece gündüz çalışarak çok yıprandık. İki gün boyunca uyumadan eyleme katıldım ve bu hale geldim."
"Yerli şirket olsun"
Halkın belediyenin konuyla ilgilenmediği gibi bir düşünceye saplandığına ve bunun kendisini en fazla yıpratan neden olduğuna dikkat çeken Başkan Karaçelik şöyle devam etti:
"Elimizde belgeler var. Örneğin Ölüdeniz ile ilgili açtıkları ihalenin şartnamesi var ama nedense İztuzu ile ilgili ihale açıp açmadıklarını bile bilmiyoruz. Eğer burası illa ki bir başka şirkete devredilecekse, bu yüzde 70 İngiliz ortaklı bir yer olmayıp, özbeöz Muğla yöresinden bir şirket olmalı."
İlginizi Çekebilir