© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Bangladeş'te tedarik zinciri kaosu

Dünyanın üçüncü büyük giyim ihracatçısı olan Bangladeş'te tedarik zincirinde yaşanan kaos, dünyanın en uzun yanaşma gecikmelerine neden oldu.

Haftalarca süren protestolar, sokağa çıkma yasakları, internet kesintileri ve dün Şeyh Hasina'nın 15 yıllık Bangladeş liderliğinden istifa etmesiyle sonuçlanan olayların ardından, yaklaşık 50 gemi Chattogram limanının dışında 25 deniz mili uzunluğundaki bir alanda sıraya girdi (aşağıdaki haritaya bakın). Hasina, protestocular Dakka'daki sarayına saldırdığında ülkeden kaçtı. Ordu geçici bir hükümet olarak yönetimi devraldı ancak Asya ülkesinde kaos devam ediyor.

Dünya genelindeki sıkışıklığı takip eden Asyalı konteyner nakliye danışmanlık şirketi Linerlytica'nın analistleri, bugün Splash'e yaptığı açıklamada, Bangladeş'in uluslararası ticaretinin yüzde 90'ından fazlasını gerçekleştiren Chattogram'ın şu anda dünyadaki en kötü yanaşma gecikmelerini yaşadığını, birçok geminin Bengal Körfezi'nde bir haftadan fazla beklemek zorunda kaldığını söyledi. 

Limandaki konteyner boşaltma miktarı dün sadece 1.175 TEU seviyesindeydi. Bu, günlük ortalama 8.000 TEU'luk boşaltma miktarına göre büyük bir düşüş anlamına geliyor. 

Yavaşlamanın, devam eden öğrenci protestoları ve ülkeyi etkisi altına alan siyasi kargaşadan kaynaklandığı belirtiliyor.

Bangladeş limanları, ülkenin özellikle hazır giyim alanında önemli bir ihracatçı olarak ortaya çıkmasıyla birlikte son yıllarda artan trafik hacmi altında inliyor. 

Çittagong olarak da bilinen Çatogram, cumhuriyeti iç bölgelere bağlamanın yanı sıra, denize kıyısı olmayan Himalaya ülkeleri Nepal, Butan ve Hindistan'ın kuzeydoğu bölgesine de deniz erişimi sağlıyor.

Demiryolu ulaşımındaki aksamalar, ithal ürünlerin ve petrolün Dakka'ya ve ülkenin diğer bölgelerine akışını aksatırken, Hindistan ve Butan gibi komşu ülkelerle sınır ötesi bağlantılar da son birkaç gündür kapalı. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER