© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Balinaların Tuhaf Ölüm Nedeni

Tanımadıkları yiyeceklerle beslenen bazı kılavuz balinaların, hava deliklerinin balıklar tarafından tıkanması sonucu öldüğünü gösteriyor.

Bir balinayla bir balık arasındaki mücadele eşitsiz gibi durabilir. Ancak hava deliğinde ya da hemen altında sıkışan dilbalığı yüzünden nefessiz kalarak ölen iki balina, durumun hiç de böyle olmadığını gösterdi.

Yeni araştırma, daha önce de görülen bu fenomenin uzun yüzgeçli kılavuz balinalarda şimdiye kadar kaydedilmediğini belirtiyor. Balinalardan birinin cesedi 2014 sonunda, diğeri ise 2015 başında Hollanda sahillerine vurmuştu.

Bu ölümleri daha da tuhaf yapan şey, kılavuz balinaların normalde dilbalığı gibi yassı balıklarla değil mürekkepbalığı ile beslenmesi ve öldükleri sığ sular yerine daha derin suları tercih etmesi.

Uzmanlar, sürü bağlılığının balina ölümlerinde etkisi olabileceğini düşünüyor. Araştırmayı gerçekleştirenlerden Utrecht Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi biyoloğu Lonneke IJsseldijk, iki balinanın muhtemelen sorun yaşayan bir aile ferdini terk etmemek için tanımadıkları bir bölgede yüzdüklerini ve bilmedikleri yiyecekler yediklerini söylüyor.

Daha da kötüsü, nefeslerini uzun süre tutabilen bu hayvanlar, uzmanlara göre acı çekerek ölmüş. Araştırmada yer almayan Virginia Akvaryum & Deniz Bilimi Merkezi araştırma koordinatörü Sue Barco, “ölüm insanlarda olduğu kadar çabuk gelmiyor,” diyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER