© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Balık Ölümleri Devlet Denetleme Kurumu'nda

Peri Vadisi'nde baraj ve HES'te tutulan su nedeniyle binlerce balığın ölmesi üzerine Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'na başvuru yapıldı.

Tunceli Peri Vadisi'ndeki baraj ve HES'ler nedeniyle balık ölümlerine karşı Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'na başvuru yapıldı.

Bianet.org'un haberine göre Mazgirt'e bağlı Elmalı Köyü yakınlarında yapımı tamamlanan Tatar Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde (HES) su tutulması nedeniyle baraj kapakları kapatılınca, Peri Çayı'nın 2 kilometrelik kısmında sular azalmıştı.

Su azalması nedeniyle nehirde yaşayan karabalık, sazan, aynalı sazan, küpeli, tahta balık, alabalık, kaya balığı, kum balığı ve turna balığı gibi binlerce balık telef olmuştu.

Bingöl - Elazığ - Dersim sınırları içerisindeki Peri Vadisi'ne tamamlanmış ve inşaat halinde altı baraj ve dokuz HES projesi mevcut.

Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi* adına Barış Yıldırım, olay hakkında Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'na inceleme, araştırma ve denetleme yaptırtılması için başvuru yaptı.

Yıldırım, dere yatağına en az yüzde 10 su bırakılması gerektiğini söyledi.

"Tatar Barajı ve HES'in inşaatı bulunan alanda 'Su Kullanım Hakkı Anlaşması' ve 'ÇED olumlu' kararı uyarınca mevcut suyun en az yüzde 10'unun dere yatağına bırakılması gerekiyor. Ancak biz gittiğimizde dere yatağı tamamen kurumuş durumdaydı; balıklar ölmüştü. Üstelik 2.gün gittiğimizde balık ölülerini saklamak için üstüne toprak ve kaya parçaları boşaltılıyordu.

"Sadece Tatar barajı değil, Peri Vadisi boyunca yapılan barajların birinin kuyruk suyu (barajın son kısmı) diğerinin gövdesine değiyor. Yani neredeyse Peri Vadisi diye bir şey kalmadı. Peri Vadisi'nin havza planı yok, hukuken bir havzada havza yönetim planı olmadan bu projelere izin verilmemesi gerekiyor."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER