© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Bakan Yıldırım ?Piri Reis Sempozyumu?na Katıldı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Piri Reis sempozyumuna katıldı. Yıldırım, Bu coğrafyada cetvelle sınırları çizlenler 50-60 yıl sonra gördüler ki doğal olmayan hiçbir proje geçerli değildir."

Bakan Yıldırım'ın yanı sıra sempozyuma, ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Amerika, Belçika, Hollanda ve Türkiye'den pek çok bilim insanı katıldı. Ankara Üniversitesi 50. Yıl Konferans Salonu'nda yapılan toplantıda konuşan Bakan Yıldırım, Piri Reis'in önemine değinerek, bırakılan eserlere sahip çıkılması gerektiğini bildirdi.

Piri Reis'in 500 yıl önce çizdiği dünya haritası ile dünyanın önde gelen bilim insanlarından olduğunu savunan Yıldırım, "Dünya bugünkü gelişmiş teknolojisi ile bile Piri Reis'in 500 yıl önce çizdiği haritayı büyük bir hayranlık duyuyor" dedi.

"Türk gemilerini kara listeden beyaz listeye aldık"

Türkiye'nin denizcilik alanını ihmal ettiğini dile getiren Yıldırım, "2000'li yıllarda Türk Bayraklı gemiler kara listeye alınmıştır. Gemiler Türk karasularından çıktıktan sonra ilk limanda tutuluyordu. 100 gemiden 26'sı tutuluyordu. Bu vahim bir durum. Tarihi denizci menkıbeleriyle dolu bir ülkeye yakışır bir durum değil. 2006 yılında Türk gemilerini kara listeden gri listeye aldık. 2008 yılında ise gri listeden beyaz listeye aldık. Şimdi 100 gemiden 3 tanesi tutulabiliyor" ifadesini kullandı.

Yıldırım, "Bu coğrafyada cetvelle sınırları çizenler 50-60 yıl sonra gördüler ki doğal olmayan hiçbir proje geçerli değildir. Ama bunlar da aşılacak. Bu bölge tekrar huzur bulacak. Bu bölgede yaşayan insanlar için en iyi işbirliklerini geliştireceğiz" şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER