© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Avrupa'nın Rus LNG'sİne İhtİyacı var

AB kurumu, enerji şokunu önlemek için hâlâ Rusya'dan sıvılaştırılmış doğal gaz ithal etmeleri gereken Üye Devletleri uyardı.

Avrupa Birliği Enerji Düzenleyicileri İşbirliği Ajansı Acer, Avrupa'nın rekor Rus LNG ithalatını engelleme çabalarına "özellikle Rusya'dan gaz boru hattı tedariği için gönder ya da öde transit sözleşmesinin yakında sona ermesi ışığında dikkatle yaklaşılması gerektiğini" söyledi. Rusya, 2024 sonuna kadar Ukrayna üzerinden Avrupa'ya ulaşacak."

REPowerEU planında açıklandığı gibi Avrupa, 2027 yılına kadar Rusya'nın fosil yakıtlarına olan bağımlılığını tamamen sona erdirmeyi hedefliyor. Acer, "Bu amaçla, Rusya'dan LNG ithalatının azaltılması, spot Rusya LNG ithalatından başlayarak kademeli adımlarla değerlendirilmelidir." dedi. Nisan ayında yayınlanan bir rapor.

Acer, "Bu, potansiyel olarak 2023'teki akışlarla karşılaştırıldığında 13,6 milyar metreküp doğal gaz arzı kaybına yol açabilir" diye uyarıyor.

Her ne kadar AB, Kremlin'in 2022'de Ukrayna'yı tam ölçekli işgalinden bu yana Rus boru hattı gazını LNG ile değiştirmeyi başarmış olsa da, küresel gaz piyasası hâlâ sıkı.

Avrupa Birliği, Rus LNG'sine yönelik ilk doğrudan tedbirlerinin uygulanmasına yönelik önerileri tartışıyor.

Çeşitli medya kuruluşlarına göre tartışmalar henüz erken aşamada ve bazı üye ülkeler tekliflere şüpheyle yaklaşıyor. AB yaptırımlarının kabul edilebilmesi için tüm üye devletlerin desteği gerekiyor.

Her ne kadar AB, Kremlin'in Ukrayna'yı tam kapsamlı işgalinden bu yana Rusya'nın LNG'sine olan bağımlılığını azaltmaya çalışsa da, küresel gaz piyasası hâlâ sıkı durumda.

AB kurumu ayrıca, 2022 Ukrayna işgalinden önce uzun vadeli LNG anlaşmaları kapsamında önemli hacimlerde sözleşmeler yapılmış olmasından duyduğu kaygının da sinyalini verdi.

“Yenilenebilir gazlar, doğal gazlar ve hidrojen için iç pazarlara ilişkin kararlaştırılan Direktif metninde belirtilen belirli düzenleyici hükümler, Üye Devletlerin Rusya ve Beyaz Rusya'dan LNG de dahil olmak üzere gaz tedarikini geçici olarak kısıtlamasına olanak tanıyor. Bu, arz güvenliğini korumak için gerekirse giriş noktalarında ve LNG terminallerinde kapasite için ön teklifleri sınırlama olanağını da içeriyor" dedi.

AB'nin enerji düzenleyicileri işbirliği ajansı şunları ekledi: "Bu tür önlemler Rus gazına olan bağımlılığı azaltmayı hedefleyebilirken, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden önce uzun vadeli LNG anlaşmaları kapsamında önemli miktarlarda sözleşmelerin imzalandığını belirtmek önemlidir."

2023 yılında Rusya'nın LNG üretimi 42 milyar metreküp oldu. Acer'ın analizinde, Rusya LNG'sinin ilk varış noktalarının AB27 (18 bcm), Çin (11 bcm), Japonya (8 bcm) ve Güney Kore (2 bcm) olduğu ve bunların toplam olarak Rus LNG'sinin %90'ından fazlasını temsil ettiği belirtildi. Avrupa LNG pazarındaki gelişmeler.

Avrupa terminalleri tarafından ithal edilen 18 milyar metreküplük Rus LNG'sinin bir kısmı, nihayet Çin, Tayvan, Hindistan ve Türkiye'nin yanı sıra LNG yeniden yüklemesi şeklinde diğer destinasyonlara yeniden ihraç edildi.

LNG ithalatındaki artış, Avrupa'yı en büyük LNG ithalatçısı konumuna getirerek Avrupa Birliği'ni Çin ve Japonya gibi diğer ithalatçı ülkelerin önüne yerleştirdi.

AB Üye Devletleri 2023 yılında 134 milyar metreküp LNG ithal etti. Bu rakam, Avrupa Birliği'nin toplam gaz ithalatının %42'sini temsil ediyor. Fransa, 2023'te 30 milyar metreküp ile İspanya'yı (2023'te 25 milyar metreküp) geride bırakarak AB'nin en büyük LNG ithalatçısı oldu. AB'nin üçüncü, dördüncü ve beşinci en büyük LNG ithalatçısı ülkeleri olarak Hollanda, İtalya ve Belçika onu takip ediyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER