© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Avrupa’nın Denizleri Zehirleniyor

Ağır metaller ve zararlı kimyasallar Avrupa'nın denizlerini zehirliyor. Avrupa Çevre Ajansı, test edilen alanların dörtte üçünün kirlendiğini açıkladı.

Avrupa Çevre Ajansı'na göre, etkilenen deniz, değerlendirilen alanların % 96'sının bazı zararlı maddelerin sorunlu seviyelerini gösterdiğini söylüyor. Benzer problemler Karadeniz'in % 91'inde ve Akdeniz'in % 87'sinde de bulundu. Kuzey-doğu Atlantik'te, değerlendirilen alanların % 75'inde güvensiz kimyasal veya metal seviyeleri yüksek bulundu.

Bununla birlikte, çoğu alanda, pestisit DDT ve kadmiyum ve cıva gibi ağır metaller denizlerde yıkanan toksik maddelerin çoğu, şimdi yasaklara veya ciddi kısıtlamalara maruz kaldığından, durum düzeldi. Örneğin Baltık'ta ak kuyruklu deniz kartalının üreme başarısındaki gelişme, DDT'deki düşüşe bağlanıyor. Devam eden bir sorun, halen kullanılmakta olan ve hala su yollarında bulunan kimyasallarla ilgilidir ve Afrika'dan gelen DDT hala Akdeniz'e sızmaktadır.

Avrupa’nın çevre bekçisi, kimyasalların kullanım şekli üzerinde daha fazla kontrol ve deniz sağlığının daha iyi izlenmesi gerektiğini istedi. İnsan sağlığına verilen zararın yanı sıra, Avrupa denizlerinde bulunan toksinler deniz hayvanlarını etkiliyor.

AÇA raporunun baş yazarı Johnny Reker, Guardian'a olası yeni kirletici maddeler ve mevcut olanlar hakkında tetikte olmanın önemli olduğunu söyledi. “Her iki buçuk dakikada bir yeni kimyasal yaratılıyor ve etkilerini bilmiyoruz” dedi. “Her zaman yeni ilaçlar geliyor ve atık suya giriyor. Bu ortaya çıkan büyük bir sorundur, ancak etkilerin ne olacağını bilmiyoruz. ” değerlendirmesinde bulundu.

Sözlerine sürdüren Reker; “Belirli kirleticiler ile doğurganlığın azaltılması arasında nedensel bir bağlantı olduğunu kanıtlamak zor olmaya devam ediyor . Bununla birlikte, hayvan deneyleri ve insan sağlığı izleme programlarından elde edilen sonuçlar, PCB'ler gibi çevrede endokrin bozucuların bulunmasının doğurganlıktaki bu azalmadan kısmen sorumlu olabileceğini göstermektedir. ”

Reker, kömür yakıtlı elektrik santrallerinden gelen Merkür'ün, cıva emisyonlarını azaltmak için birçok tesis ve teknolojinin kapatılmasına rağmen, Avrupa'nın denizlerini kirletmeye devam ettiğini söyledi. “Bunlar denize girdiklerinde kaybolmuyor” dedi.

Dioksin ayrıca Baltık sularında, somon ve ringa balığı gibi yağlı balıkların etinde biriktiğinde bulunmuştur. Dioksinin büyümeyi kısıtlayabileceği, kansere neden olabileceği ve bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyebileceği için hamile kadınların bunları yememeleri veya alımlarını azaltmaları önerildi. Ftalatlar endokrin bozucular olarak hareket edebilir plastik , Baltık ve Atlantik'te bulunmuştur.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER