© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Av yasağı başladı balık fiyatları arttı

Denizlerde 15 Nisan itibariyle başlayan av yasağı, balık fiyatlarını katladı. Tezgâhlarda istavrit ve mezgit 15 TL, barbunya ise 30 TL’den alıcı buluyor

Denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağı, balık fiyatlarında da artışa neden oldu. Sinop’ta tezgahlarda istavrit ve mezgitin kilogramları 15, az miktarda avlanabilen barbunyanın ise 30 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor. Sinop-Kastamonu Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Bayrak, özellikle bir haftalık süreçte balık fiyatlarının yüksek seyretmesini beklediklerini söyledi.
‘Fiyatlar yükseldi’
Av yasağının başlamasının fiyatların yükselmesinde en önemli etken olduğuna işaret eden Bayrak, bunun yanında “dip balıkları” diye tabir edilen balık türleri avında yaşanan düşüklüğün de fiyatların yükselmesine neden olduğuna dikkati çekti.
Tezgahların şu an itibariyle sezonun en boş günlerini geçirdiğini ifade eden Bayrak, “Bilindiği gibi büyük balıkçı tekneleri için av yasakları başladı. Artık 1 Eylül’e kadar kıyı balıkçılarımızın ağlarına takılacak balıkların yolunu gözleyeceğiz. Dolayısıyla bu durum fiyatların bir anda artmasına neden oldu. Artışların diğer bir etkeni de dip balıkları diye tabir edilen ve yılın tamamında avlanabilen istavrit, mezgit ve barbunya gibi balık türlerinde yaşanan azalma. Bu iki tablo bir araya gelince fiyatlar arttı” diye konuştu.
Bir haftada normale döner
Balıkçı İbrahim Gündoğdu ise fiyatların artmasının doğal olduğunu belirterek “Her sezon bitişinde ilk günlerde artışlar yaşanır. Bu tablo geçici. Fiyatlar bir hafta sonra tekrar normale dönecektir” dedi. 
 
Palamut bereketi
Balıkesir Deniz Ürünleri Avcıları Üretici Birliği Başkanı Nihat Işık, bu yıl palamut bolluğu yaşandığını söyledi. Palamuttaki artışın sevindirdiğini belirten Işık, “Palamut, 24 saat peşinde koşulması gereken bir balık, masrafı da çok. Hamsi, sardalya, istavrit gibi gece avlanıp istirahat edilecek bir durumu yok. Geçen sene Bandırma Balık Hali’ne 35 bin çift gelen palamut, bu sezon 490 bin çifte ulaştı. Palamut çok olunca hamside yarı yarıya azalma oldu. Hava  şartlarının balık avlamaya müsait olmaması, palamudun, hamsinin göç yolunu değiştirmesi gibi etkenlerle balıkçının para kazanabileceği ana balıklarda yarı yarıya düşüşler yaşandı” dedi. Balıkçı Murat Keleş de “Palamut iyiydi fakat bilinçsiz avlanmadan dolayı fiyatları çok düştü” diye konuştu. 

Işık, bu sezon çinekopun Karadeniz’de çok olduğunu ama Marmara Denizi’ne fazla gelmediğini dile getirerek, “Balıkçılar için 24 metre yasağı çok büyük darbe oldu çünkü göç balıkları, çabuk geçiyor. Hamsi, 6 kulaca kadar iniyor. Tutulamadığında avlanmada düşüş kaydediliyor. Bunların bir an önce değerlendirilmesi lazım” ifadelerini kullandı.
 
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER