© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Atatürk Anıtına Denizcilik Ve Kabotaj Bayramı'nda Çelenk Bırakılacak

Türkiye Denizcilik Federasyonu, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nda Taksim Meydanı Atatürk Anıtı'na çelenk bırakacak.

Türkiye Denizcilik Federasyonu, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nda saat 09.00'da Taksim Meydanı Atatürk Anıtı'na çelenk bırakacak.

Ardından saat 10.00'da Beşiktaş Barbaros Meydanı'nda resmi bir tören düzenlenecek. Tuzla Sivil Toplum Platformu ise saat 11.00'da Tuzla Atatürk Anıtı'na çelenk bırakacak.


1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı

Kabotaj, bir devletin kendi limanlarına deniz ticareti konusunda tanıdığı ayrıcalıktır. Osmanlı Devleti'nin kapitülasyonlar çerçevesinde yabancı ülke gemilerine tanıdığı kabotaj ayrıcalığı Lozan Barış Antlaşması'yla 1923 yılında kaldırıldı. 20 Nisan 1926 tarihinde de kabul edildi. Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girdi. Bu yasaya göre; akarsularda, göllerde, Marmara denizi ile boğazlarda, bütün kara sularında ve bunlar içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verildi. Ayrıca; dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilebileceği belirtildi. Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER