Asya limanlarında tıkanıklık
Ekonomi / FinansKızıldeniz'in yeniden rotalanması Asya limanlarında tıkanıklığa neden oluyor
Ümit Burnu üzerinden konteyner gemilerinin yönlendirilmesi, taşıyıcıların en son taleplerle başa çıkabilmek için Asya'dan Avrupa'ya olan döngülerini ayarlaması nedeniyle, liman uğraklarının ve hizmetlerdeki gemi boyutlarının sürekli olarak yeniden yapılandırılmasıyla sonuçlandı.
Dalgalanan hizmet konfigürasyonları, beklenmeyen olaylar ve daha yüksek hacimlerin birleşiminin altyapı üzerindeki baskıyı artırması ve değişken hacimlerle başa çıkma becerisi belirli bölgelerde birikmelere ve tıkanıklığa neden olan iç operasyonlar üzerindeki baskıyı artırması nedeniyle bazı limanlarda tıkanıklık oluşmasına neden olmuştur.
Drewry Shipping Consultants'ın liman uzmanı Eleanor Hadland, Seatrade Maritime News'e şunları söyledi : “Bazı sıkışıklık sıcak noktalarının ortaya çıktığını görüyoruz ve Kızıldeniz'deki yönlendirmeler de buna katkıda bulunan bir faktör. Genel olarak, pencere dışı varışların terminal performansı üzerinde olumsuz etkisi var.”
Hadland'a göre en kötü etkilenen pazarlar daha az ana hat çağrısı görüyor - ancak her çağrı daha uzun sürüyor - bu da daha yüksek bir kargo değişimine işaret ediyor - bu, taşıyıcıların belirli pazarlara giden/bulunan kargoları daha az hizmette birleştirmesiyle ortaya çıkıyor.
Hadland.“Örneğin, Asya-Orta Doğu kargoları daha önce bir ara liman bazında elleçlenmiş olsa da (yani Asya-Avrupa ticaretindeki önemli merkezlere bırakılıyor/toplanıyor ), bu artık belirli Asya-Orta Doğu rotalarında konsolide ediliyor ve bu da daha büyük parsel boyutlarına yol açıyor ana limanlarda elleçleniyor” diye açıkladı
Sonuç olarak, 12.500 teu'dan büyük gemilerin Jebel Ali'de kalma süresi 2023'ün 4. çeyreğinde yaklaşık 1,5 günden 2024'ün ilk çeyreğinde 2,5 güne çıktı. Ancak Hadland, sorunun yalnızca gemilerin boyutundan ibaret olmadığını ekliyor: Ramazan Bayramı ve Ramazan gibi tatillerin yanı sıra son zamanlarda Dubai'de yaşanan sel de trafik sıkışıklığını artırdı.
Hadland ayrıca, artan yük ile başa çıkmak için gerekli olan kamyon taşımacılığı ve konteynerlerin depolanması da dahil olmak üzere, tahliye edilen kargo hacminin iç liman altyapısını zorladığına dikkat çekiyor.
DP World sözcüsü, limanın karşı karşıya olduğu zorlukları doğruladı: “ Jebel Ali Limanı, son zamanlarda yaşanan şiddetli hava koşulları ve bölgesel nakliye rotalarındaki değişiklikler nedeniyle gemi varışlarında geçici bir artış yaşadı. Verimli operasyonlar sağlamak ve program üzerindeki etkileri en aza indirmek için ortaklarımızla özenle çalışıyoruz. Tüm büyük nakliye hatları Jebel Ali Limanı'na zamanında varmaya devam ediyor."
Danışmanlık şirketi Linerlytica'nın Singapur ve Port Klang da dahil olmak üzere Güneydoğu Asya limanlarına işaret etmesi ve son iki hafta içinde gemi bekleme sürelerinin arttığını kaydetmesi nedeniyle tıkanıklık sorunları yaşayan tek tesis Jebel Ali değil.
Linerlytica, Hindistan Yarımadası/Orta Doğu ve Güneydoğu Asya bölgelerinin toplam küresel liman tıkanıklığının sırasıyla %15 ve %16'sını oluşturduğunu söyledi.
Dynamar analisti Darron Wadey, bölgesel sıkışıklığa dair pek çok anekdot niteliğinde kanıt bulunduğunu söyleyerek bu eğilimi doğruladı.
“Aslında Süveyş'in doğusundaki limanlarda, örneğin Ningbo, Şanghay, Singapur, Klang Limanı ve Dubai'ye kadar yaygın görünüyor . Yılbaşından bu yana zaten daha belirgindi, ancak Mayıs ayı yaklaştıkça hafifliyor gibi görünüyor" diye ekledi.
MDS Transmodal, Asya'dan Avrupa'ya ticaret yapan gemilerin sayısını ve büyüklüklerini inceledi. MDS'ye göre, Güneydoğu Asya'dan Orta Doğu'ya gelen gemilerin sayısı, geçen yılın ikinci çeyreği ile 2024'ün ilk çeyreği arasında oldukça sabit kaldı. Ancak bu yılın ikinci çeyreğinde, Singapur'un Asya'dan Avrupa'ya ticarette elleçlediği gemilerin sayısı, birinci çeyrekteki 160 civarından arttı. MDS analisti Antonella Teodoro, ikinci çeyrekte yaklaşık 260'a çıktığını söyledi.
İlginizi Çekebilir