© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Araplardan İsrail'e Savaş Gemisi

Araplardan İsrail'e savaş gemisi

İsrail Deniz Kuvvetleri'nin Saar 6 tipi savaş gemilerinin Lübnanlı ve Abu Dabili ortakların sahip olduğu şirket tersanesinde inşa edildiği ortaya çıktı.

Thyssen Krupp Alman şirketinden satın alınan  4 adet Saar 6 modeli korvet, Abu Dabi ve Lübnan ortaklı tersanede inşa ediliyor. Savunma Bakanlığı'nın ifadesine göre ilişkiden haberdar olduklarını ancak bu şirketin ve tersanenin sadece teknelerin ana gövdelerini inşa ettiklerini ve diğer bütün donanımların İsrail'de monte edileceğini belirtti.

Yaklaşık 10 yıl önce bilgi güvenliğinden sorumlu yetkililer, Almanya'daki tersanede görev yapan Güvenlik Komutanı'na uyarıda bulunarak Thyssenkrupp grubunun kısmen de olsa İran sahipliğinde bulunduğu bildirilmişti. Bu durum Yediort Ahronot Cuma haberlerinde de ifşa edilmişti. 

Aynı yetkililer söz konusu Güvenlik Komutanı'na  İran ilişkisi nedeni ile bilgi sızması olabileceğinin de dikkate alınması talep edilmişti. Buna rağmen alım işleri devam ettirilmiş ve  belki de bu uyarıya dikkat edilmemesi gerektiğine de karar verilmiş olabilir. Savunma Bakanlığı'nın "bu bilgiden haberimiz yoktu." iddiası aslında gerçeklerle pek de bağdaşmıyor.

SAVAŞ GEMİLERİNİ DE LÜBNAN VE ABU DABİ ORTAKLIĞI OLAN ŞİRKET YAPMIŞ
Süper Denizaltılar konusunda kopan fırtınalar yetmezmiş gibi de İsrail Deniz Kuvvetleri'nin 2015 yılında Thyssenkrupp grubundan satın aldığı Saar 6 tipi savaş gemilerinin de (Korvet) inşasının Lübnanlı ve Abu Dabili ortakların sahip olduğu bir şirket tersanesinde inşa edildiği ortaya çıktı. Bu Korvetler, Kıbrıs açıklarındaki gaz kuyularını korumakta kullanılacak. Alman şirket ile Abu Dabili şirket arasındaki ilişkiyi ise Yediot Ahronot yazarı Nahum Barnea Cumartesi ekinde ifşa etmişti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER