© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Alsancak irtifa kaybediyor

İzmir'de Alsancak Limanı'nın geleceği tartışılırken, limandaki kan kaybı da hızlandı

 İzmir'de Alsancak Limanı'nın geleceği tartışılırken, limandaki kan kaybı da hızlandı. Özelleştirme ihalesine çıkıldığı 2007 yılında Türkiye'nin ikinci büyük limanı olan İzmir Alsancak Limanı, Ulaştırma Bakanlığı'nın açıkladığı son rakamlara göre beşinci sıraya geriledi. Mersin, Kocaeli ve Gemlik limanları İzmir Alsancak'ı geride bıraktı.

SOCAR Türkiye CEO'su Kenan Yavuz'un İzmir Alsancak Limanı'nın sadece yolcu limanı olarak kalması önerisi kentte büyük tartışmaya yol açarken, Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü'nün son açıkladığı rakamlar limandaki kan kaybını gözler önüne serdi.

Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü'nün liman başkanlıkları bazında ocak-eylül dönemi konteynır yükleme boşaltma (elleçleme) istatistiklerine göre Türkiye'deki konteynır limanları arasında İzmir Alsancak Limanı beşinci sıraya geriledi.

7 YIılda 3 basamak geriledi
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ihaleye çıkarıldığı 2007 yılında 869 bin TEU'luk konteynır elleçlemesi ile İstanbul'dan sonra Türkiye'nin ikinci büyük konteynır limanı olan Alsancak Limanı, 7 yıl boyunca yatırımdan mahrum kaldı. Liman, bu sürede önce Mersin'in, ardından Kocaeli'nin, şimdi de Gemlik limanlarının gerisinde kaldı.

İlk 9 ayda Türkiye'de liman başkanlıkları arasında birinci sırayı İstanbul Ambarlı aldı. Bölgedeki limanlardan ilk 9 ayda 2 milyon 620 bin TEU'luk yük eleçlenirken, Mersin Limanı 1 milyon 108 bin TEU ile ikinci oldu. Kocaeli 674 bin TEU ile üçüncü sırada yer alırken, Gemlik 535 bin TEU ile dördüncü büyük liman oldu.

Geçen yıl ilk 9 ayda Gemlik'teki limanların önünde yer alan Alsancak Limanı ise 520 bin TEU'luk elleçleme ile bu dönem Gemlik'in gerisine düştü. Gemlik, ocak-eylül döneminde 496 bin TEU'dan 535 bin TEU'ya yükselirken, İzmir ise aynı dönemde yerinde saydı.

Aliağa yükü çekiyor
İlk 9 ayda limanlarda toplam elleçlenen konteynır miktarı 6 milyon 317 bin TEU olurken, İzmir Alsancak Limanı'nın payı yüzde 8 seviyesine geriledi. Alsancak Limanı'na 9 ayda 1872 gemi geldi.

Öte yandan İzmir'in alternatifi olarak gösterilen Aliağa'daki limanlarda elleçlenen yük miktarı, daha Petkim'in limanı devreye girmeden İzmir'e yaklaştı. Aliağa Liman Başkanlığı'na bağlı Nemport ve Ege Gübre limanlarında ilk 9 ayda elleçlenen yük miktarı 396 bin TEU'ya ulaştı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER