Almanya En Büyük Partner
Ekonomi / FinansAlmanya en büyük partner.
Almanya ile Türkiye arasındaki tarihi, siyasi, sosyal, kültürel ilişkilerin iki ülke arasındaki dış ticaret rakamlarına da olumlu yansıyor. 2016 yılı sonunda, iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 35 milyar 477 milyon dolara ulaştı. İhracatımızda Almanyanın payı yüzde 9.8 olurken, Almanya Türkiyenin ithalatından yüzde 10.8 pay aldı.
EİB "Almanya Danışma Günleri" ve "Almanya Satınalma Günleri" düzenliyor
Egeli ihracatçıların, 2016 yılında Afrika kıtasında 52 ülkeye toplamda 738 milyon 698 bin dolarlık, Amerika kıtasında 41 ülkeye 1 milyar 93 milyon dolarlık, Asya ve Okyanusyada 29 ülkeye 829 milyon 848 bin dolarlık ihracat yaptığını dile getiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Almanyaya yapılan ihracatın ise bu üç ülke grubu ile kıyaslandığında her birinden fazla olduğunu belirtti.
Ege İhracatçı Birlikleri üyelerinin Almanya ile olan ticari ilişkilerinin artması için Alman - Türk Ticaret ve Sanayi Odası İzmir Ofisi ile 2015 yılında Almanya Danışma Günleri ve Almanya Satınalma Günleri düzenlemeye başladıkları bilgisini veren Ünlütürk, Bu etkinlikler kapsamında ihracatçılarımız Almanya pazarı ile ilgili her türlü bilgi ihtiyacını ve sorunlarının çözümüne yönelik desteği ilk elden almakta, sektörleri ile ilgili alıcılar ile birebir görüşme imkânı yakalamakta diye konuştu.
Almanya 9 sektörde birinci, 5 sektörde ikinci büyük ihraç pazarı
Türkiyede ihracatın 26 ana sektörde kayda alındığını dile getiren EİB Koordinatör Başkanı Ünlütürk şöyle devam etti: Ege İhracatçı Birlikleri üyelerinin 2016 yılında Almanyaya gerçekleştirdiği ihracatta 26 ana sektörden 9 tanesinde Almanya birinci ülke oldu. Almanya, 5 sektörde ikinci büyük ihraç pazarı olurken, 2 sektörde üçüncü sırada yer aldı. Diğer sektörlerde de hep ön sıralarda yer alıyor.
Alman kızları Türk gelinlikleri ile dünya evine giriyor
Ege Bölgesinden Almanyaya ihracatta Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektörü; 288 milyon dolarlık ihracatla lider sektör oldu. Ege Bölgesinden konfeksiyon, tekstil ve deri sektörlerinin ünlü Alman giyim markaları ile uzun yıllara yayılmış ticari ilişkileri var. Her Almanın gardırobunda en az bir Türk kıyafeti ya da ayakkabısı yer alıyor. Bir çok Alman kızı İzmirde üretilen gelinliklerle dünya evine giriyor.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği üyeleri 2016 yılında Almanyaya 155 milyon dolarlık gıda ürünleri ihraç etti. Türk gıda ürünleri Alman marketlerinin raflarını süsledi ve Alman sofralarını donattı.
Demir ve Demirdışı Metaller Sektörümüz ise; 153 milyon dolar ihracatla Almanyayı demir ağlarla ördü.
Organik gıda ürünlerinde en önemli pazarımız olan Almanyaya, çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir ağırlıklı olmak üzere Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinin Ege Bölgesinden ihracatı 110 milyon dolara ulaştı. Her Alman sofrasında kahvaltıda, salatasında ya da içtiği biranın yanında Türk zeytinini tercih etti.
Egeli otomotiv yan sanayi üreticileri dünyaca ünlü Alman otomotiv endüstrisine 117 milyon dolarlık ihracat yapmayı başardı.
Ege'nin çipurası ve levreği Almanların iştahını arttırdı
2016 yılında, Ege Denizi'nin balıkları tüm Avrupada olduğu gibi Almanya sofralarını da süsledi. Almanyaya Ege Bölgesi'nden 60 Milyon dolarlık balık ihracatı gerçekleştirilirken, Füme alabalık, Egenin beyaz etli prensi olarak tanımlanan çipura ve Denizler Kralı olarak bilinen levrek Almanların iştahını arttırdı.
Ege Bölgesinden yapılan çam balı ihracatının yüzde 65i Almanyaya gönderilirken, Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektöründen Almanyada tercih edilen ürünlerse bakliyat ve baharatlar oldu. Mobilya Kağıt Orman Ürünleri sektöründe de; Almanya'ya en fazla ihraç edilen ürünler mobilya yanında kekik, mukavva, defne yaprağı olarak öne çıktı.
2016 yılında Almanyaya ihracat gerçekleştiren Ege İhracatçı Birlikleri üyesi firma sayısı ise; 1.465 oldu. Bir başka deyişle Ege Bölgesindeki her 3 ihracatçıdan bir tanesi Almanyaya ihracat gerçekleştirdi.
İlginizi Çekebilir