© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

ALİDAŞ davayı kaybetti

BÖLGE İdare Mahkemesi, Alanya Su Ürünleri Kooperatifi'nin ALİDAŞ ile Alanya Kaymakamlığı arasında 448 metrekarelik alan için imzaladıkları ön sözleşmeyi iptal etti.

Alanya?da tartışma yaratan Alanya Su Ürünleri Kooperatifi ile Alanya Liman İşletmeleri Denizcilik Anonim Şirketi (ALİDAŞ) arasındaki davayı, Alanyalı balıkçılar kazandı.


Kooperatif Başkanı Mustafa Çakır, "Çarşı Mahallesi, İskele Mevkii'nde bulunan hazineye ait 448 metrekare büyüklüğünde taşınmazın üzerinde ticari ünite tesisleri yapılmak üzere 2886 Sayılı Yasa?nın 51-g maddesi uyarınca ALİDAŞ Alanya Liman İşletmeleri Denizcilik Turizm Ticaret ve Sanayi A.Ş., ile Alanya Kaymakamlığı arasında imzalanan 03.03.2010 günlü ve 5050 Sayılı Ön İzin dava konusu alanın birinci derecede arkeolojik sit alanı niteliğinde olan 493 ada 2 parsel sayılı taşınmazın sınırında Kıyı niteliğindeki tapulama dışı yerlerden olduğu, ALİDAŞ ile Alanya 4. Noterliği?nin 03.03.2010 tarih ve 5050 yevmiye nolu işlemi ile yaptığı idari nitelikteki ön izin sözleşmesinin yetki, konu, amaç yönlerinden hukuka aykırıdır. Bu sözleşmenin iptalini istiyoruz" diyerek Antalya Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açmıştı.


?ÜÇÜNCÜ ŞAHISLARA KİRALANAMAZ?
Maliye Bakanlığı, Kaymakamlık ve ALİDAŞ arasında yapılan sözleşmeyle ilgili savunmalarını alan Bölge İdare Mahkemesi, "2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu gereğince Maliye Bakanlığı tarafından talepte bulunulması halinde öncelikle yerel yönetimlere aksi taktirde diğer gerçek ve tüzel kişilere kiralanmak üzere ihale edileceği, kiralanan barınak ve üst yapıların hiç bir şekilde üçüncü şahıslara devredilemeyeceği, kiraya verilemeyeceği ve bunların kiralanmasında ve işletilmesinde ortak alınamayacağı, Bakanlıktan izin alınmadan şartnamesinde belirtilen amaçlar dışında kullanılamayacağı, tadil veya tevzi inşaatı yapılamayacağı hükümlerine yer verilmiştir. Balıkçı Barınağı sınırları içinde kalan açık olan ve imar planlarında bir kısmı Balıkçı Lokantası ve kahvehanesi olarak gösterilen dava konusu taşınmazın üzerinde ticari ünite tesisleri yapılmak üzere ALİDAŞ ile imzalanan 03.03.2010 günlü ve 5050 Sayılı Ön İzin Sözleşmesi?nde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Bu nedenle ön izin sözleşmesinin iptaline karar verilmiştir" kararına vardı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER