© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Akdeniz'de Rumları kıskandıracak hamle

İngiliz enerji şirketi Shell ile Akdeniz açıklarındaki Türkiye'nin münhasır ekonomik bölgesi içinde deniz ve kara petrol araması için anlaşma imzalanacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gelecek hafta İngiliz enerji şirketi Shell ile Akdeniz açıklarındaki Türkiye'nin münhasır ekonomik bölgesi içinde deniz ve kara petrol araması için anlaşma imzalanacağını açıkladı.

Yıldız, Shell ile önümüzdeki dönemde hem Türkiye topraklarında hem de denizlerde petrol ve doğalgaz aramacılığıyla ilgili yeni bir anlaşmaya imza koyacaklarını bildirdi.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi  ile İsrail de yakın zamanda ABD'li Noble şirketi ile Güney Kıbrıs açıklarında sondaj çalışmalarına başlamıştı.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO), Shell ile Akdeniz'in Antalya açıklarında ilk sondajı vurmak için prensipte anlaştığına yönelik haberler yakın zamanda medyada da yer almıştı.

Bu haberlere göre, anlaşma kapsamında Antalya açıklarında Türkiye'nin münhasır ekonomik bölgesi içinde sondaj yapılacağı, 2,500 metre deniz derinliğine sahip olan bölgede sondaj masraflarını Shell'in karşılayacağı ve sondajı yapacak dev platformu da yine Shell getireceği belirtilmişti.

Sondaj çalışmaları sonrası petrol bulunması durumunda, milyar doları bulabilecek yatırımları Shell üstlenirken, petrolün de yüzde 50-50 paylaştırılacağı bildiriliyor. Uluslararası sularda sondaj maliyetinin 300 milyon doları aşacağı tahmin ediliyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER