© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Akdeniz Koruma Derneği Yeni Balıklar Semineri Bodrum'da Gerçekleşti

Akdeniz Koruma Derneği, Türkiye denizlerine sonradan giren yeni türler hakkında bilginin artması, balıkçıların bu türlere yönelik izlenimlerini aktarması ve Derneğin yeni balık türlerine yönelik gerçekleştirdiği çalışmaların aktarılması için Göcek ve Datça Karaköy’den sonra Bodrum’daki balıkçılarla Yeni Balıklar Semineri’nde bir araya geldi.

Akdeniz Koruma Derneği, Türkiye denizlerine sonradan giren yeni türler hakkında bilginin artması, balıkçıların bu türlere yönelik izlenimlerini aktarması ve Derneğin yeni balık türlerine yönelik gerçekleştirdiği çalışmaların aktarılması için Göcek ve Datça Karaköy’den sonra Bodrum’daki balıkçılarla Yeni Balıklar Semineri’nde bir araya geldi.

İklim değişikliğinin etkisiyle artan deniz suyu sıcaklığı, Kızıldeniz, Hint Okyanusu gibi farklı ekosistemlere ait türler için Akdeniz Havzası'nı her geçen gün daha yaşanabilir hale getiriyor. Cebelitarık Boğazı, Süveyş Kanalı ve gemilerin balast suları ile taşınan bu yeni türler, yabancısı oldukları Türkiye denizlerine hızla uyum sağlayıp çoğalırken bir yandan da yerli balık türleri ve küçük ölçekli balıkçılık ekonomisi üzerinde tehditler yaratıyor. Aslan balığı, kılkuyruk mercan, asker balığı, lokum balığı, uzun dikenli deniz kestanesi, Türkiye kıyılarında son yıllarda yaşamaya ve hızla yayılmaya başlayan türler arasında yer alıyor. Akdeniz Koruma Derneği, 2012 yılından bu yana istilacı olarak da adlandırılan yeni balık türlerinin izlenmesi için çalışıyor. Aynı zamanda yenebilir yeni balık türlerinin sofralara dahil olmasını sağlayarak, bu türlerin yerel türler üzerindeki baskının azaltılması ve küçük ölçekli balıkçılara yeni bir gelire dönüşmesi için faaliyet gösteriyor. Bu türlere yönelik bilginin artması için Akdeniz Koruma Derneği’nin düzenlediği Yeni Balıklar Semineri Göcek, Datça Karaköy’den sonra Bodrum’da gerçekleşti. 

Yeni Balıklar Semineri’nde T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü’nden Merve Karakuş, aslan ve balon balığına yönelik gerçekleştirilen çalışmalara yönelik aktarımlarda bulundu. Ardından Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Zafer Tosunoğlu Aslan balığı avcılığında kullanılabilecek av araçlarına yönelik balıkçıları bilgilendirirken, bu alanda kullanılacak av araçlarına yönelik Akdeniz Koruma Derneği’yle çeşitli araştırmalar yürüttüğü haberini paylaştı. Akdeniz Koruma Derneği sorumluları, yeni balık türlerine yönelik gerçekleştirdikleri çalışmaları aktardı.  Akdeniz Koruma Derneği Doğa Koruma Yöneticisi Funda Kök, ‘’Akdeniz Koruma Derneği’nin gerçekleştirdiği tanıtım ve tadım çalışmaları sonrasında Aslan balığının 2020 yılında 5 TL olan kg fiyatı, 2021 yılında 40 TL’ye yükseldi. Bu sayede bu türler küçük ölçekli balıkçılar için yeni bir gelir kaynağına dönüşüyor.’’ açıklamasında bulundu.Seminerin devamında Dr. Tolga Taymaz, istilacı balık türlerinin veya zararlı deniz canlılarının oluşturduğu sağlık sorunlarına yönelik sunum gerçekleştirdi. Sunumlar sonrasında Bodrum Turgutreis’te yeni balıklardan Aslan ve Asker balığı tadımı gerçekleşti. 

 Yeni Balıklar Semineri’nde Bodrumlu balıkçıların yanı sıra, Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı Muğla Büyükşehir Belediyesi, SÜR-KOOP Genel Başkanı Ramazan Özkaya, bölge balıkçılık kooperatiflerinden Turgutreis Su Ürünleri Kooperatifi, Türkbükü Su Ürünleri Kooperatifi, Kargıcık Su Ürünleri Kooperatifi, Gündoğan Su Ürünleri Kooperatifi’nden yetkililer ve Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden akademisyenler katıldı. 

 

 

 

HABER GÖNDER

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER